WAT MOETEN WE ZIEN IN... RHENEN

Gewurgd met haar eigen halsdoek

De Heilige Cunera. Beeld Stadsmuseum Rhenen

Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die u niet mag missen. Vandaag: de Heilige Cunera in Stadsmuseum Rhenen.

Prachtig is ze, de Heilige Cunera. Het is niet te zien dat ze al meer dan vijfhonderd jaar oud is. Zo strak zit ze nog in de goudverf die werd aangebracht door de Kleefse beeldhouwer Dries Holthuys, die haar uit eikenhout schiep. Het beeld van Cunera is de nieuwste aanwinst van het Stadsmuseum Rhenen, dat een paar weken geleden de deuren opende in het Oude Raadhuis. Na een omvangrijke verbouwing moet dit monumentale gebouw (circa 1450) uitgroeien tot het nieuwe culturele hart van Rhenen.

Cunera is er nog maar net, maar steelt nu al de show in het museum. Met haar komst ging een grote wens in vervulling, vertelt coördinator Maike Woldring. Deze martelares is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Rhenen, dat in de Middeleeuwen een bedevaartsoord was. De pelgrims kwamen van heinde en ver om de Heilige Cunera te vereren, die daar volgens een legende omstreeks het jaar 377 was vermoord.

Cunera was een Engelse prinses die tijdens een bedevaart met nog elfduizend maagden bij Keulen werd overvallen door de Hunnen. Ze werd gered door de Friese koning Radboud, die haar meenam naar zijn kasteel in Rhenen. Door haar vriendelijkheid en zorg voor de armen maakte ze zich zo geliefd, dat de jaloerse vrouw van Radboud besloot haar te doden. Ze wurgde haar met de halsdoek die Cunera nog van haar ouders had en begroef haar in de veestal. 

Pelgrims

De martelares werd later heilig verklaard met als gevolg dat pelgrims in groten getale naar Rhenen kwamen, waar haar relieken vanaf de achtste eeuw werden vereerd. Het stadje heeft er ook zijn beeldmerk aan te danken: de imposan- te Cunerakerk (gebouwd rond 1450) met haar meer dan tachtig meter hoge toren. 

Kaarsvet op de Heilige Cunera laat zien dat ze een publiekslieveling is. Beeld Stadsmuseum Rhenen

En nu is Cunera zelf ook weer ‘thuis’. Haar beeld stond jarenlang in de R. K. Gregoriuskerk van Terborg in de Achterhoek die is gesloten en een andere bestemming krijgt. Puntgaaf heeft Cunera de eeuwen doorstaan, al zitten er her en der wel druppels kaarsvet. Woldring: “Die laten we zitten, als teken dat ze een echte publiekslieveling is”. 

Het museum heeft nu nog één wens: Cunera herenigen met haar ‘wurgdoek’. In Museum Catharijneconvent in Utrecht bevindt zich een linnen doek waarmee volgens de legende de prinses zou zijn gewurgd. Maar het is te kwetsbaar om langdurig te worden uitgeleend. 

Elke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen. Eerdere afleveringen van ‘Wat moeten we zien in...’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden