tv-recensie

Gewaagd format: integreren op Sardinië in een door de burgemeester toegewezen krot

Brenda en Diederik met dochter Chloé.Beeld Trouw

Een Italiaanse droom is zo bij elkaar gefantaseerd: boerderijtje met terras en olijfbomen, schapen onder de amandelboom, zwoele avonden met vrienden en ­lokale wijn. Dit hebben mensen in programma’s als ‘Ik vertrek’ vast voor ogen. Kan niet beter. Of wel?

RTL heeft met de burgemeester van een Italiaans dorpje op Sardinië iets interessants bedacht. Als vijf ­Nederlandse koppels een overtuigend plan verzinnen om het leeglopende dorpje Ollolai een (bescheiden) economische impuls te geven en liefst ook kinderen inbrengen, mogen ze een huis kopen voor één euro. Wie het best integreert én het dorp weer op de kaart zet, verdient zelfs een groot deel van de investering terug.

Gewaagd format van RTL, ‘Het Italiaanse dorp: Ollolai’, dat sinds maandag zes weken dagelijks op tv is. Ik ben benieuwd, want het format vereist dat de kandidaten niet alleen een b&b beginnen. Ze moeten het lokale leven in.

Tien Nederlandse stellen gaven het graag een kans. Caroline en Daniël bijvoorbeeld proefden al bijna de lokale schapenkaas, die ze online willen verkopen in combinatie met hun b&b. Daniëlle en Joey zagen de Italiaanse bruiloften al voor zich die ze hier willen organiseren. 

Ouwe rockers Corina en John hoorden de klanken van hun jazzfestival al echoën in de straatjes, en Brenda en Diederik zien de vervallen camping al opbloeien met een kinderboerderij en jaarlijks foodtruckfestival op het dorpsplein. Nu moeten ze nog even naar Sardinië om de huizen te bekijken en hun idee te pitchen.

Vervallen panden

Klein detail: ze gooien hun leven om, maar hebben nauwelijks inspraak welk huis het wordt. Burgemeester Efisio Arbau heeft vijf vervallen panden geselecteerd, en dat is het. 

Ze blijken smal, donker en zijn ingeklemd tussen andere krotten. Weg is de droom van een landelijk terras. Waarom? Geef die mensen toch de vrijheid om zelf een pand te kiezen. In Ik vertrek kopen de kandidaten zelf een krot, maar het is hún krot, zelf uitgekozen.

Zoals verwacht zijn de huizen er slecht aan toe: overal gaten, muren donkerbruin van het vocht. “Dit is geen klus meer. Dit moet je afbreken en weer opbouwen”, zeggen ­Daniël en Caroline. 

Winterslaap

Corina en John worden heel onrustig van de stilte. “Als iedereen straks zijn winterslaap houdt, wat doet dat dan met mij?”, vraagt Corina. Ilonka en Russ voorvoelen iets heel anders. Russ: “Er hangt hier een verkeerde spirit. We moeten eerst een medium laten komen, hoor.”

Die eerste twee stellen stappen uit het avontuur – gelukkig heeft RTL ze geen dwangcontract gegeven. Ilona en Russ krijgen een afwijzing van de burgemeester en drie prominente dorpsbewoners. Hun plan voor de verhuur van elektrische mountainbikes is niet vernieuwend en te weinig op jongeren gericht. Maar bruiloftsplanner Daniëlle (26) en haar vriend Joey (aannemer, 31) mogen door en ook Brenda en Diederik mogen hun dochtertje, de baby Chloé, inschrijven in het dorpsregister.

Laten we hopen dat we in de ­komende dertig afleveringen niet alleen stressvolle verbouwingsperikelen zien langskomen. Italiaans ­leren, een bedrijf opbouwen, integreren: alles bij elkaar is het zeker interessant. Arrivederci!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden