Update
Gevonden Picasso lijkt stunt van theatergezelschap
Het in 2012 uit de Rotterdamse Kunsthal gestolen werk Tête d’Arlequin van Pablo Picasso is nog steeds zoek.
De tekening die na een tip in Roemenië werd gevonden, en die lijkt op dit werk van Picasso, is een publiciteitsstunt van het Antwerpse theatergezelschap Berlin.
Berling geeft op zijn internetpagina aan dat het met de zogenoemde vondst de aandacht wil vestigen op de voorstelling rond meestervervalser Geert Jan Jansen. Een onderdeel van de voorstelling is het uit de Kunsthal gestolen werk Tête d’Arlequin van Picasso terug te brengen.
Berlin was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar en liet via de website weten eerst te willen spreken met de in Nederland wonende Roemeense schrijfster Mira Feticu. Feticu schreef een boek over de roof waarbij in 2012 zeven schilderijen van onder anderen Picasso, Henri Matisse en Claude Monet werden gestolen uit de Kunsthal. Enkele dagen geleden kreeg ze een tip waar een van de werken, Tête d’Arlequin van Picasso, was te vinden. De vondst zorgde voor veel reuring. De tekening die ze opgroef is overhandigd aan de Roemeense autoriteiten.
Bij de inbraak in de Kunsthal in 2012 werden behalve dit werk van Pablo Picasso ook schilderijen van Henri Matisse, Paul Gauguin, Claude Monet, Meyer de Haan en Lucian Freud ontvreemd. De daders waren Roemenen, die de schilderijen meenamen naar hun land. De doeken zijn nooit teruggevonden, een deel werd verbrand.
Tien dagen geleden ontving Feticu op haar werk in de bibliotheek in Den Haag een anonieme brief. Daarin stond dat het werk van Picasso was verstopt in Roemenië. Onder een boom in het dorp Greci werd inderdaad een pastelkrijttekening in een plastic map gevonden. Die lijken nu afkomstig van het Belgische theatergezelschap.
Lees ook:
Zeven topschilderijen gestolen uit Kunsthal
De politie kreeg van een beveiligingsbedrijf ’s nachts een melding dat er een inbraakalarm afging bij de Kunsthal. De politie is direct daarop gaan kijken.
Elk Roemeens antwoord is bron van nieuwe raadsels
Bij het begin van het proces tegen de verdachten in deze kunstroof zijn er veel vragen te beantwoorden. Opmerkelijk genoeg gaat de meeste aandacht niet eens uit naar de schuldvraag van de uit Roemenië afkomstige verdachten en hun eventuele straf. Intrigerender is de vraag of en zo ja hoeveel van de zeven gestolen schilderijen nog in oorspronkelijke staat verkeren.