Gevonden nazi-kunstschat mogelijk groter

Het appartement in München waar de schilderijen werden gevonden. Beeld epa
Het appartement in München waar de schilderijen werden gevonden.Beeld epa

De vondst van een spectaculaire kunstverzameling in een woning in München kan nog een vervolg krijgen. De eigenaar van het huis, de zoon van kunstverzamelaar Hildebrand Gurlitt, bleek nog een tweede huis te bezitten in Salzburg. Dat huis is nog niet doorzocht. Duitsland heeft daartoe nog geen verzoek ingediend bij Oostenrijk, zei de officier van justitie in Salzburg.

Redactie

De woning in Salzburg zou door niemand worden bewoond of verzorgd. Het zou al meer dan 40 jaar in het bezit van de familie Gurlitt zijn.

Focus berichtte zondag over de ontdekking van ongeveer 1500 door de nazi's geroofde of in beslag genomen kunstwerken in het voorjaar van 2011. Het zou gaan om werken van onder anderen Pablo Picasso, Marc Chagall en Paul Klee. Ze waren als ontaarde kunst (entartete Kunst) in beslag genomen of van Joodse verzamelaars geroofd. De schilderijen waren destijds opgekocht door Gurlitt.

Een woordvoerder van de autoriteiten in München verwierp dinsdag de beschuldiging dat de vondst bewust geheim is gehouden. Volgens hem is er geen onterecht uitstel geweest.

Goede staat
De schilderijen in de woning in München waren goed verzorgd. 'We vonden talrijke schilderijen, die professioneel waren opgeborgen en in zeer goede staat verkeerden.' Het gaat om 121 ingelijste doeken en 1285 werken die niet zijn ingelijst.

De zaak vormt een moreel mijnenveld voor de autoriteiten. De nazi's plunderden systematisch musea en privéwoningen in heel Europa. Musea in de hele wereld hebben onderzoek gedaan naar de herkomst van hun kunst. Duitsland krijgt kritiek dat de teruggave van gestolen kunst te gecompliceerd is.

Er wordt geen lijst van de gevonden doeken gepubliceerd, zei de woordvoerder dinsdag. In plaats daarvan moeten mensen die vermoeden dat er werken tussen zitten die van hun voorouders zijn geweest, zich zelf melden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden