null Beeld
Beeld

RecensieBrooklyn Nine-Nine

Gevoelige thema’s en goede grappen, politiesitcom Brooklyn Nine-Nine kan het allebei

Brooklyn Nine-Nine moest zichzelf heruitvinden na Black Lives Matter. Geen gemakkelijke opgave, maar wel echt iets voor deze serie, die altijd al oog had voor racisme zonder de humor te vergeten.

Rufus Kain

Het achtste seizoen van Brooklyn Nine-Nine was bijna niet gemaakt. Tijdens een lange coronapauze vroegen fans en makers van de politiecomedy zich af wat de serie nog te zeggen had in tijden van Black Lives Matter. Kunnen mensen nog lachen om de capriolen van een New Yorks politiebureau, als de NYPD vooral nog wordt geassocieerd met geweld tegen zwarte Amerikanen?

Gelukkig voor liefhebbers hebben maker Dan Goor en zijn team toch een vorm voor één laatste seizoen gevonden. In de eerste nieuwe aflevering, die donderdag in de VS werd uitgezonden, moeten de hoofdrol­spelers zich actief verhouden tot racisme binnen het departement én wantrouwen van buiten. Dat klinkt misschien niet erg grappig. Maar bij Brooklyn Nine-Nine zijn gevoelige onderwerpen en goede grappen nooit ten koste van elkaar gegaan.

Geniaal maar ongedisciplineerd

Zoals de naam suggereert, draait de serie om het 99ste politiedistrict van het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. De primaire held van het verhaal is Jake Peralta (Andy Samberg), een jonge detective met veel talent maar weinig discipline – hij kan met enorme toewijding streken uithalen, maar komt in het eerste seizoen steevast te laat op zijn werk.

Hoofdinspecteur Raymond Holt (Andre Braugher) is in dat opzicht het tegenovergestelde van Peralta: serieus, gedisciplineerd, maakt nooit grappen (hoewel zijn droge reacties op andere personages tot de humoristische hoogtepunten van de serie behoren). En verder bestaan de hoofdpersonages onder anderen uit Amy Santiago (op wie Peralta verliefd is), Rosa Diaz (mysterieus, woedeproblemen) en Charles Boyle (schijnbare loser, stiekem de briljantste detective).

De cast van Brooklyn Nine-Nine.  Beeld
De cast van Brooklyn Nine-Nine.Beeld

Het progressieve karakter van Brooklyn Nine-Nine is grotendeels impliciet. Zo is de cast divers met twee vrouwelijke, Latijns-Amerikaanse detectives en twee zwarte mannen in de leiding van het district. Maar soms wordt het ook wél uitgesproken.

In één aflevering wordt de zwarte brigadier Terry Jeffords (Terry Crews) buiten werktijd agressief benaderd door een racistische politieagent die hij niet kent. Wanneer hij naderhand aangifte wil doen, probeert hoofdinsprecteur Holt hem in eerste instantie op andere gedachten te brengen. Holt kon zich in zijn loopbaan niet veroorloven over racisme te klagen, en gelooft dat je beter stilletjes promotie kunt maken tot je het systeem van binnenuit kan veranderen.

Serieus met humor

Uiteindelijk besluit Holt dat hij juist carrière heeft gemaakt om mensen als Jeffords te helpen. Het is een serieuze aflevering, maar niet zonder humor. Wanneer de domme detective Scully zegt geen idee te hebben wat er aan de hand is, antwoordt zijn normaliter politiek incorrecte partner Hitchcock: “Hij is aangehouden omdat hij zwart is, wordt woke Scully!”

Het laatste seizoen is voorlopig in Nederland nog niet te zien. Netflixkijkers moeten het doen met de eerste zes seizoenen. De oplettende kijker merkt misschien dat seizoen zes in één opzicht afwijkt van de voorgangers: er wordt (iets) meer gescholden. De reden is dat het preutse Fox na vijf seizoenen met Brooklyn Nine-Nine ophield, waarna het tolerantere NBC de serie één dag later een nieuw onderkomen gaf.

Maar heel veel veranderde dat niet. Deels omdat de serie gezinsvriendelijk wilde blijven (12 jaar en ouder volgens Netflix), en misschien ook omdat de schrijvers niet te veel aan de formule wilden tornen. Wat dat betreft is het goed dat ze na een denderend afscheidsrondje stoppen. Brooklyn Nine-­Nine is fantastisch, maar ergens rond seizoen zeven was het trucje wel duidelijk.

Lees ook:

Is die tweet woke of niet? Een politiek-correcte quiz

Woke begon als een woord voor mensen die racisme bestrijden. Tegenwoordig staat het voor diverse protestbewegingen. In felle Twitterdiscussies wordt uitgevochten wat wel en niet woke is. Voelt u de tijdgeest goed aan?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden