Liedjes

Gevoelige liefdesliedjes én cynische Baudet-rap genomineerd voor Annie M.G. Schmidtprijs

‘Beter in bed’, still uit ‘Lubach op zondag’. Beeld
‘Beter in bed’, still uit ‘Lubach op zondag’.
Iris Pronk

Het was een prachtige zomer, alle bomen stonden in bloei. Tegen die achtergrond voltrok zich een drama in de straat van cabaretier Brigitte Kaandorp: een buurjongen stapte uit het leven, vlak voor de zomerse buurtbarbecue.

Kaandorp zingt er een aangrijpend liedje over in haar voorstelling ‘Eh...’, vanuit het perspectief van de moeder. Die pijnigt zichzelf met de vraag: “Hoe kan het nou komen dat ik het niet zag?” Pas achteraf ziet ze sombere signalen: “In je bewegen was er iets eenzaams, iets zwaars in je motoriek”.

Met haar liedje ‘Het is gebeurd’ maakt Kaandorp kans op de Annie M.G. Schmidtprijs 2020, de jaarlijkse prijs voor het beste theaterlied die op maandag 30 maart wordt uitgereikt.

Refrein met ritme

Een van haar vijf concurrenten is Arjen Lubach, die genomineerd is met zijn cynische rap ‘Beter in bed’. Daarin heeft hij seks met een vrouw die het ook heeft gedaan met de lijsttrekker van Forum voor Democratie. Gelukkig voor Lubach is hij volgens haar beter in bed dan Thierry Baudet – een refrein met een heerlijk ritme.

Geestig en ontroerend is de derde kanshebber, ‘Gewoon opnieuw‘, gezongen door Alex Klaasen en geschreven door Jurrian van Dongen (tekst) en Peter van de Witte (muziek). De ‘ik’ in het liedje is al heel lang alleen, totdat hij omver wordt gereden door een gast op een scooter. Die staat de volgende dag op de stoep met excuses en een fruitmand. De vonk slaat direct over: “Hij wou mijn hechtingen zien, maar keek meer naar mijn gulp, ik vroeg is dit geilheid of slachtofferhulp?”

Ook in het gevoelige ‘Dorp’ van Kiki Schippers komt liefde als redding. Schippers beschrijft hoe zij het dorp is ontgroeid: alles is miniatuur, de visboer heeft een visje, het burgemeestertje is een beetje boos, zij is veel te groot. Mensen blijven haar maar vragen of ze minder ruimte wil innemen, minder hard wil zingen. Pas in de armen van haar geliefde begint ze langzaam aan te krimpen.

Uit met de liefde

In ‘La Fin‘ van Yvonne van den Ee-renbeemt (tekst, muziek, uitvoering) en Sjors van den Eerenbeemt, René van Mierlo (muziek) is het over en uit met de liefde. Haar ex is ervandoor met een chick van Tinder. “Het laatste wat ons bindt, is het Netflix-abonnement. (...) Ik zie je kijken, maar niet met mij.” Hij blijkt met zijn nieuwe liefde veel luchtiger series en komedies te zien dan met haar, “Breaking Bad was misschien ook te zwaar”.

Laatste genomineerde is Mike Boddé met ‘Ik dacht dat jij het was’, een poëtisch lied over eenzaamheid en het verlangen naar liefde, waarin de ‘ik-figuur’ uiteindelijk alleen overblijft mét zijn troostrijke lied.

Lees ook:

Wat maakt Lubach zo goed? Zes items onder de loep

Zondag begint ‘Zondag met Lubach’ weer. Het satirische tv-programma heeft met zijn items regelmatig veel politieke impact. Zes van die items onder de loep: hoe doet-ie het precies?

Brigitte Kaandorp: Ik kan niet meer de kneus spelen, ik heb veel te veel levenservaring

Brigitte Kaandorp is inmiddels een diva, zo vindt ze zelf ook. De 56-jarige cabaretier toert momenteel met een liedjesprogramma, begeleid door een grote band. ‘Zo langzamerhand moet ik mezelf maar eens serieus nemen als zangeres.’

Mike Boddé ‘doet iets terug’ met Vivaldi voor de varkens

Het Chinese jaar van het Varken begint vandaag. Een uitgelezen moment voor pianist en oud-cabaretier Mike Boddé om varkens een concert aan te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden