Geurige, zure honingazijn

In de tuin zoemen de bijtjes erop los, van bloem tot bloem in onvermoeibare ijver, en vullen hun korven met vloeibaar goud. Imkers zien het handenwrijvend aan. Nog enkele weken, dan kunnen zij beginnen met de grote rooftocht in de raten. Tonnen honing stelen zij van de bijen. Hoe komen de arme kleine bijenkindertjes de winter door? Alsof je de voorraad nootjes steelt van een eekhoorn.

Jeroen Thijssen

Wanneer de imker nu iets nuttigs deed met zijn roofgoed, dan was het nog niet zo erg. Maar wat maakt hij? Honing. Ja, kunst. Dat hadden die bijen al gedaan.

Waarde imker, er is zoveel meer. Ooit gehoord van honingazijn? Zoals iedere wijn azijn kan worden, zo is dat ook met honing. Je moet er wel iets voor doen: eerst de honing vergisten tot mede oftewel honingwijn. En daar weer azijn uit laten ontstaan, door het een poosje donker weg te zetten, liefst met een vleugje zuurstof erbij. Zo kom je aan honing azijn. In ieder buitenland gewoon in de super of op de markt te koop. Maar hier?

Een korte, absoluut niet representatieve telefonische steekproef bij delicatessenzaken in de Randstad maakt één ding duidelijk: in de detailhandel hoeft de verlangende lekkerbek het niet te zoeken. De meeste detaillisten hebben er nog nooit van gehoord. Eentje raadt aan, honing met azijn te mengen.

'Dan heeft u honingazijn.'

Dank u, dat is nog eens advies. Dan de nationale imkerbond maar, die kantoor houdt in Het Bijenhuis te Wageningen. Misschien hebben zij tips, speciale adresjes, een eigen voorraad? Ook hier klinkt verbazing door de lijn.

,,Honingazijn?'' zegt een woordvoerster. ,,Daar heb ik nog nooit van gehoord.''

Na enig overleg komt ook zij met een advies: meng honing en azijn in de juiste verhouding. Dan ontstaat honingazijn.

Goed, als imker en detaillist het eens zijn zit er misschien iets in. Al worden appel- en wijnazijn wel degelijk van alcoholhoudende vloeistoffen gemaakt, net als vroeger onze huis-, tuin- en keukenazijn.

Een deel honing op een deel azijn, had de detaillist gezegd, maar dat is geen verhouding. Een op acht, dat lijkt er meer op. Dat is het zoet te verdragen en de geur van honing nog aanwezig. En nu vergelijken met twee soorten buitenlandse azijn, geschonken door bekenden die terugkwamen van een buitenlandse reis. Een uit Spanje, een uit Frankrijk.

En, detaillisten en imkers, er blijkt een groot verschil tussen gemengde en gebrouwen azijn. Echte honingazijn, het klinkt gek, is geurig en zuur, maar beslist niet zoet. De twee testazijnen zijn krachtige, aromatische azijnen, die toch over de tong glijden als een tissue, voorzien van het speciale parfum dat de bijen ook aan de grondstof meegeven; de geur van bloemen.

Jammer voor de Nederlandse lekkerbek. Die zal een voorraad moeten meenemen van zijn buitenlandse vakanties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden