Gestolen iconen opgedoken in Amsterdam

Nadat de politie de iconen in beslag had genomen, werden ze opgeslagen in een depot van het Rijksmuseum. © ANP Beeld
Nadat de politie de iconen in beslag had genomen, werden ze opgeslagen in een depot van het Rijksmuseum. © ANP

Zeven gestolen iconen zijn vanochtend in Amsterdam overgedragen aan het Griekse ministerie van Cultuur. De politie in Amsterdam nam de iconen in april in een galerie in beslag, omdat ze in 2009 gestolen zouden zijn uit een kerk in het Griekse Koukouli.

ANP/Redactie

Griekse autoriteiten hadden de gestolen iconen ontdekt op een website van de Nederlandse handelaar. De handelaar verklaarde tegenover de politie niet op de hoogte te zijn geweest van de diefstal. Volgens de Griekse autoriteiten vertegenwoordigen ze een waarde van 50.000 tot 100.000 euro.

De iconen dateren uit de 18de en 19de eeuw en tonen afbeeldingen van bijbelse taferelen, zoals bijvoorbeeld Sint Joris en de draak en de maagd Maria. De iconen behoren vanwege hun grote historische waarde tot het Grieks cultureel erfgoed.

Nadat de politie de iconen in beslag had genomen, werden ze opgeslagen in een depot van het Rijksmuseum.

Cultuurhistorische waarde
De politie wilde in het voorjaar geen officieel rechtsverzoek van Griekenland afwachten, vanwege de cultuurhistorische waarde van de iconen en om te voorkomen dat de iconen zouden worden verkocht of weer in het illegale circuit zouden verdwijnen.

Volgens de politie is het ongebruikelijk dat gestolen kunstobjecten anderhalf jaar na de diefstal al te koop worden aangeboden. Uit angst voor ontdekking wordt hiermee meestal langer gewacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden