Soap&Co

Gescheiden, kinderloos en vijftig. Maar Jennifer Aniston is niet zielig.

Jennifer Aniston Beeld epa

Haar fans hopen vurig dat ze weer samenkomt met haar ex Brad Pitt. Maar Jennifer Aniston is gelukkig als vrijgezel. “Dat is mogelijk, echt waar!”

Je hebt mensen van wie niemand zich kan voorstellen dat ze niet lang en gelukkig getrouwd zijn. Knap, slim, geestig – onvoorstelbaar. Toch vierde actrice Jennifer Aniston begin dit jaar haar vijftigste verjaardag – onaangetast door de tijd – als vrijgezel. Onder de vele goede vrienden die te gast waren, was ook haar ex Brad Pitt. Deze filmster heeft net de vechtscheiding afgerond met Angelina Jolie – de vrouw voor wie hij Jennifer vijftien jaar geleden aan de dijk zette. 

Nu zij uit beeld is, zoeken de oude geliefden elkaar blijkbaar weer op. Wat onmiddellijk leidde tot wilde speculaties: zouden ze het nog eens proberen? Want een vrouw als Jennifer hoort niet alleen te zijn en haar huwelijk met Brad was een sprookje waarvan haar vele fans eigenlijk nooit hebben kunnen accepteren dat het voorbijging.

Een tabloid beweerde begin deze maand dat Brad niet met lege handen naar het verjaardagsfeestje was gekomen. Hij zou hun oude echtelijke woning (met een marktwaarde van 70 miljoen euro) cadeau hebben gedaan. Nou, dan weet je het wel. Een paparazzo stelde de prangende vraag dus maar aan Brad zelf, toen hij afgelopen week naar zijn auto liep. “Zijn jij en Jen weer bij elkaar?” Hij verzuchtte slechts ‘Oh my god’ en sloeg snel het portier dicht.

Brad Pitt en Jennifer Aniston in 2004. Beeld REUTERS

Slachtofferrol

Jennifer reageert nooit op geruchten, alleen al omdat ze zich verre houdt van de sociale media. Maar drie jaar geleden schreef ze een essay over het onderwerp met als conclusie: ‘Heus: ook zonder partner en kind kun je een volwaardig mens zijn.’

Destijds was ze er helemaal klaar mee dat haar voortdurend gevraagd werd wanneer de baby kwam. Ze was toen nog getrouwd met acteur Justin Theroux en het werd volgens de publieke opinie weleens tijd. Inmiddels is het stel gescheiden en wordt Jennifers slachtofferrol alleen maar grauwer ingekleurd. Twee mislukte huwelijken, kinderloos én vijftig; de vrouw die alles leek te hebben maar met lege handen achterblijft. Een sneu personage dat ons allemaal het gevoel geeft dat wij nog niet zo slecht af zijn.

Jennifer Aniston met haar tweede echtgenoot Justin Theroux in 2015. Beeld EPA

Maar we hoeven echt geen medelijden met haar te hebben, verzekerde Jennifer de journaliste van Elle die informeerde naar haar gemoedstoestand. “Mijn huwelijken – die waren heel succesvol, vind ik zelf. En toen ze eindigden was dat een keus, we kozen ervoor om gelukkig te zijn. We hebben maar één leven, dus je moet een relatie niet in stand houden uit angst om alleen te zijn, uit angst dat je het niet overleeft. Als je allebei je best hebt gedaan, maar het werkt niet, dan is dat geen mislukking.”

Seksistisch beeld

Mensen hebben zo’n beperkte blik, vindt ze. “Een man mag nog wel een beetje avontuurlijk zijn, die heeft altijd wel toekomst. Maar een vrouw is al snel een ongelukkige oude vrijster. Heel seksistisch. En het ergste is nog wel dat dat beeld vooral door vrouwen in stand gehouden wordt.”

“En dat kind?” vroeg de journaliste beschroomd. “Ik heb me niet voortgeplant en dat geeft niet”, zuchtte Jennifer. “Misschien gebeurt dat nooit, maar misschien ook wel – ze zijn zo knap tegenwoordig.” Met sprookjes had ze als kind uit een gebroken gezin weinig, vertelde ze. “Waarom willen we altijd een happy end? Waarom is een gelukkig bestaan niet genoeg – een happy process? Je moet je toch blijven ontwikkelen?” 

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten. Lees op trouw.nl/soapenco zijn artikelen terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden