InterviewVakantie

Gerti Bierenbroodspot krijgt door Toscane fijnbesnaarde ogen en oren

null Beeld x
Beeld x

Hoe vieren kunstenaars vakantie? Hoe laden ze hun creatieve batterij weer op? Vandaag: Gerti Bierenbroodspot (79). De beeldend kunstenaar heeft zich teruggetrokken tussen haar eigen wijnranken en olijfbomen in Toscane.

Frank Hettinga

U verblijft in de zomer in Italië hoorde ik.

Amsterdam is natuurlijk te gek, maar héél druk. Mijn atelier daar is ook een toonruimte, ik ontvang er veel mensen, geef lezingen. In Toscane kan ik lekker uitpuffen, weer helder worden. Ik woon in een podere, een 350 jaar oude boerderij bij het dorpje Belforte. Het is een klein landgoed dat ik heb gekocht, ik maak er mijn eigen olijfolie en af en toe ook wijn. We hebben vijvers en er loopt een rivier langs. Het is een groot paradijs.

Houdt u ook echt vakantie in het paradijs?

Nee, ik werk altijd gewoon door, ik heb nu een grote opdracht, die doe ik het liefst in Italië. Hier kan ik mij zó goed concentreren, ik heb een beeldhouwatelier en een schildersatelier met zuilen en hoge dakramen en kan de dagen indelen zoals ik wil, niet van 9.00 tot 17.00 uur of zo. Het maakt niet uit. Ik werk aan een heel groot schilderij, maar ik moet nog bedenken wat ik ga schilderen.

Waar denkt u aan?

Ik ben geïnspireerd door de Palio, waar ik altijd naar ga kijken, dat is de paardenrace in Siena. Ik wil paarden schilderen zonder zadel. Maar ik ben dus nog niet begonnen. Het heeft twee weken geduurd voor het doek werd geleverd. Het is Italië, hè. Dit landgoed is alleen via een slecht weggetje te bereiken. De vrachtwagen was te groot, hij kon de bocht niet maken. Inmiddels heb ik het doek uitgepakt. Nu is het: eromheen lopen, kijken… Op een gegeven moment is het zover. Dan val je het doek gewoon aan, haha.

Wat is er nodig voor die aanval?

Muziek. Als ik mijn atelier binnenkom, druk ik achteloos op het knopje van de cd-speler. Ik luister veel naar de componist Arvo Pärt en dan ben ik thuis. Arvo Pärt is erg minimalistisch, simpel, prachtig, geestverruimend. Dat past bij de Italiaanse natuur. Het is hier niet mooi, maar eindeloos en stil, maar ook wild en druk door de krekels en uilen. Ik heb ook een grote vleugel in mijn atelier staan. Dan speel ik wat modern klassieke muziek. Simpele noten, hoor, meer kan ik niet. Dat alleen al is genoeg om je een tevreden gevoel te geven, waardoor je je gedachten kunt ordenen.

Gerti Bierenbroodspot. Beeld ANP
Gerti Bierenbroodspot.Beeld ANP

En de natuur van Toscane?

Jazeker, de omgeving heeft veel invloed op wat je maakt. In Petra in Jordanië heb ik veel tempels getekend en geschilderd. En zuilen en paarden. In Frankrijk woonde ik in een grot, daar heb ik mijn gedichten geschreven. Maar hier is verder niks. Het is een natuurreservaat, naar Siena is het zo’n 85 kilometer. Er staan maar vier boerderijen. Alleen ‘s nachts zie je een teken van leven door de lichtjes die branden in de huizen. Verder zijn we omringd door dieren: everzwijnen, vossen, herten natuurlijk en van die hele grote stekelvarkens. Het is heel heet waar ik nu sta. Ik zie 25.000 kleuren groen. Met deze zon, in het midden van al die hitte, is toch alles groen! Hoe is het mogelijk? Ik zie ook prachtige paarse bloemen van de cichorei. De kleuren en geluiden zorgen voor rust, waardoor je de fantasie kunt laten gaan. Je krijgt hier fijnbesnaarde ogen en oren die alles absorberen.

Is uw vriendin, modeontwerper Fong-Leng, ook in Italië?

Ja, ze heeft haar eigen atelier op het terrein. We zien elkaar eigenlijk niet veel, ze is ook hard aan het werk. We ontmoeten elkaar elke dag bij de grote lelievijver om te bespreken wat we gedaan hebben die dag. Voor de rest ben ik voor niemand thuis. Dat hoeft ook niet. In Amsterdam moet ik al zoveel. We gaan wel af en toe naar de stad, hoor, naar de dagmarkt. Dan ontmoeten we vrienden in een cafeetje. Of we eten aan het strand vlakbij Elba spaghetti vongole met een glas witte wijn.

Lees ook:
Laatste getuigenis Leptis Magna door Bierenbroodspot

Gerti Bierenbroodspot werkte als een van de laatste westerse kunstenaars in Libië. Haar schilderijen van ruïnestad Leptis Magna zijn nu te zien in Amsterdam.

‘Verliefd worden, de liefde bedrijven, je geliefde gedenken: het is één grote afgodendienst’

Bierenbroodspot bereidt een nieuwe overzichtstentoonstelling voor en werkt aan een facsimile-uitgave van haar boek ‘Edittha, Kroniek van een onmogelijke verliefdheid’.

Lees ook de eerdere afleveringen van deze zomerserie

Hoe vieren kunstenaars vakantie? Hoe laden ze hun creatieve batterij weer op? Dirigent Jaap van Zweden neemt een kist vol partituren mee naar Zuid-Frankrijk en schrijver Bert Wagendorp ligt op de bank, om bij te tanken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden