Zien, horen, volgen, doen

Geraniums, Sjakies by night en een Zotte Zaterdag

'Geraniums in de vensterbank', aquarel door Jacobus Jan Koeman, 1928  Beeld Collectie Zaans Museum
'Geraniums in de vensterbank', aquarel door Jacobus Jan Koeman, 1928Beeld Collectie Zaans Museum
Redactie Trouw

ZIEN

Kamerplanten van Verkade
Zaans Museum, Zaandam
tot eind januari 2021

Urban jungles zijn hip, maar wist u dat kamerplanten, en dan vooral cactussen, dat een eeuw geleden ook al waren. In die trend paste goed het plaatjes­album van Verkade. De bijzondere aquarellen, zoals ‘Geraniums in de vensterbank’ van Jacobus Jan Koeman worden nu in het Zaans Museum getoond. En de beschrijvingen erbij van Adriaan Johan van Laren, de toenmalige beheerder van de Amsterdamse Hortus Botanicus, zijn nog steeds leerzaam. Zie zaansmuseum.nl.

HOREN

Beeldconcert
Ciconia Consort & LAM museum
Diverse locaties, 18-28 oktober 2020

Verandert de beleving van de muziek door naar een beeld te kijken? En wat doet muziek met de beleving van het kunstwerk? Tijdens het concert van de jonge musici van het Ciconia Consort gaat u op ontdekkingsreis, gebaseerd op de ‘Schilderijententoonstelling’ van componist Moessorgski. De beelden die u ziet tijdens het concert komen uit het LAM museum in Lisse, het is vooral moderne kunst. LAM-directeur Sietske van Zanten zorgt voor dit zintuiglijke avontuur met kunstwerken uit hun collectie. Kaarten kunt u bestellen via ciconiaconsort.nl.

DOEN

Sjakies by night
Chocolademuseum, Middelburg
10,17, 24 en 31 oktober

Om een avondje ­lekker te griezelen heeft het chocolademuseum in Middelburg deze maand een speciaal griezelprogramma. Door het donkere museum, moet u de weg naar buiten zien te vinden. Met een chocoladeproeverij met de veel bizarre chocoladesmaken. Ontdek de donkere kant van chocolade – niet geschikt voor bangerikken. Wel ­reserveren: € 24,50 voor volwassenen. Zie chocolatelover.nl.

ZIEN

Living, forgiving, remembering
Museum Arnhem in de kerk, Arnhem
tot en met 17 januari 2021

Deze expositie in Arnhem staat met de Black Lives Matter-beweging in een flink actueel daglicht. Zeventien internationale kunstenaars van verschillende continenten geven hun kunstzinnige blik op thema’s als verzoening, vergeving, tolerantie, herinneren en migratie. Zo onderzocht de uit Kroatië afkomstige fotografe Lana Mesić (1987) wat de inwoners van Rwanda hebben moeten doen na de genocide om hun leven zo ‘normaal’ mogelijk weer op te pakken. 18 oktober geeft kunstenaar en filosoof Erik Hagoort er de gratis lezing ‘Ruimer denken’. Zie museumarnhem.nl.

Kunstwerk Fainah en Camille II van Lana Mesić, te zien op de tentoonstelling ‘Living Forgiving Remembering’. Beeld Lana Mesić
Kunstwerk Fainah en Camille II van Lana Mesić, te zien op de tentoonstelling ‘Living Forgiving Remembering’.Beeld Lana Mesić

DOEN

Zotte Zaterdag
Gouda
17 oktober

Op Zotte Zaterdag keert geleerde Erasmus even terug naar Gouda waar hij opgroeide en naar school ging. In de hele stad zijn activiteiten rond het thema Middeleeuwen: ambachten, markten, de Zotte Intocht (om 12 uur), lekkernijen. Met de speciale app voor kinderen ‘Crazy Hunt’ kun je door de stad op speurtocht. Dan moet je niet bang zijn voor draken. De app maakt gebruik van augmented reality, waarmee Gouda op je scherm wordt omgetoverd tot een middeleeuwse stad. Zie zottezaterdag.nl.

ZIEN

Architectuur
Museum Het Schip, Amsterdam
In de herfstvakantie

Nu het Amsterdamse School Museum ‘Het Schip’ met sluiting wordt bedreigd, is een bezoek dubbel waard. In de herfstvakantie zijn diverse workshops te volgen over architectuur, kunst en volkshuisvesting. Van workshops kleur silhouetten tekenen tot wandelingen door De Mercatorpleinbuurt waar ­beroemde architecten als Berlage en Wijdeveld woningen ­ontwierpen. Het museum zelf zit in het ­onlangs fraai gerestaureerde volkswoningbouwcomplex Het Schip uit 1919. Alleen daarom al. Zie hetschip.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden