null Beeld
Beeld

RumoerPseudoniem

George Eliot wordt Mary Ann Evans

Nicole Lucas en Jann Ruyters

Schrijfsters die onder mannelijk pseudoniem schreven krijgen hun naam terug. Niet iedereen is enthousiast.

Wordt het Bernardine Evaristo (van ‘Girl, Women, Other’), Hilary Mantel (‘The Mirror & the Night’) of toch een van de andere vier genomineerden? Woensdag vindt in een onlineceremonie de uitreiking plaats van de prestigieuze Women’s Prize for Fiction, voor het beste Engelstalige boek geschreven door een vrouw.

Het is de 25ste keer en om het jubileum luister bij te zetten bedacht schrijfster van historische fictie Kate Mosse, samen met sponsor Bailey’s, het project Reclaim Her Name: 25 romans, geschreven door vrouwen onder een mannelijk pseudoniem, zijn (gratis als e-book, in beperkte oplage op papier) opnieuw uitgegeven, maar dan onder hun ‘echte’ naam. Het bekendst is waarschijnlijk ‘Middlemarch’, in 1871 voor het eerst verschenen met George Eliot als auteur. Op de cover nu: Mary Ann Evans. Doel is, aldus Mosse in The Guardian, vrouwen erkenning te geven en zichtbaar te maken in de boekenkast, anders is het alsof ‘het verleden bestaat uit een onafgebroken reeks baarden en heel af en toe een vrouw’.

Geheel oncontroversieel blijkt het initiatief niet. Goedbedoeld, zo oordeelde Catherine Taylor in Times Literary Supplement, maar is het wel historisch verantwoord er (automatisch) van uit te gaan dat vrouwen zich een pseudoniem aanmaten om serieus genomen te worden? Misschien wilden ze gewoon hun privacy bewaken? En was iemand als de 19de- eeuwse Franse romancier George Sand alias Amantine Aurore Dupin inderdaad slachtoffer van het patriarchaat of, via naam, kleding en gedrag (roken) zelf actief bezig een mannelijk imago te creëren? Sommige auteurs van wie, ongevraagd, het werk onder een andere naam is herdrukt, zijn daar vast niet blij mee, klonk het elders. Maar na te vragen is dat natuurlijk evenmin.

Op de cover van ‘Middelmarch’ nu niet George Eliot maar Mary Ann Evans Beeld
Op de cover van ‘Middelmarch’ nu niet George Eliot maar Mary Ann EvansBeeld

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden