Ophef

Genee: ‘Er waren vooraf duidelijke afspraken met Derksen’

Een screenshot van Johan Derksen vorige week in Voetbal Inside, lachend bij zijn zwarte pietengrap over Akwasi.Beeld Maaike Bos

Johan Derksen wil niet meer in de setting van het programma Veronica Inside aan tafel zitten met Wilfred Genee. Dat zegt hij tegen het ANP. Genee begrijpt ondertussen niet waar het is misgegaan: “Er waren vooraf heldere afspraken gemaakt.”

Derksen is teleurgesteld in presentator Genee. Hij vindt dat Genee hem heeft laten vallen in de uitzending van afgelopen maandag. Daarin ging het over racisme. Genee heeft het programma naar zijn mening opgeblazen en het format verknald. René van der Gijp schaart zich achter Derksen. “Van der Gijp en ik zouden volledig ongeloofwaardig zijn als we met Wilfred dit programma op deze manier blijven maken. We hebben dit principiële besluit genomen.”

Eerder vandaag werd bekend dat Veronica Inside komende maandag niet wordt uitgezonden. Derksen had woensdag gevraagd of de uitzending geschrapt kon worden. “Ik heb besloten om de uitzending van maandag te schrappen zodat iedereen weer even tot rust kan komen en even kan bedaren”, zei televisiedirecteur Marco Louwerens tegen Radio 538. Hij heeft woensdagavond in Dordrecht “een pittig gesprek” gevoerd met de mannen om een en ander uit te praten.

Louwerens liet toen nog weten dat er na de zomer “zeker” nog wel mogelijkheden zijn om de mannen weer gewoon met z’n drieën aan tafel te krijgen. 

Genee: ‘Ik weet niet waar het is mis gegaan’

Presentator Wilfred Genee snapt niet dat Johan Derksen en René van der Gijp de ruzie rond hun programma Veronica Inside zo uit de hand hebben laten lopen. Volgens Genee waren er vooraf heldere en duidelijke afspraken gemaakt over de aflevering van afgelopen maandag. “Zij menen oprecht dat ze niet wisten wat er ging gebeuren en mijn rol niet hadden zien aankomen. Ik weet niet waar het mis is gegaan”, zei hij donderdag bij het begin van de radio-uitzending van Veronica Inside.

Het was volgens Genee al langere tijd onrustig achter de schermen bij Veronica Inside. “Er waren spanningen over een eventueel dagelijkse versie van ons programma. Daar waren we het niet allemaal over eens. Dat zorgde ervoor dat we onderling geen goede verstandhouding meer hadden. Zelfs dusdanig slecht dat we maandag al bijna niet meer met elkaar spraken.”

Veronica Inside lag afgelopen week flink onder vuur na een vermeend racistische grap van Derksen over rapper Akwasi en Zwarte Piet. Na de uitzending van afgelopen maandag, waarin werd gedebatteerd over racisme, werd presentator Genee verweten collega Derksen te hard te hebben aangepakt. Het idee over het debat was volgens Genee ontstaan tijdens een gesprek met de twee vaste analisten. Verschillende zwarte (oud-)voetballers en ook rapper Akwasi werden benaderd. Velen zeiden nee maar uiteindelijk kwamen advocate Natacha Harlequin en oud-voetballer Dries Boussatta aan tafel.

“Ik weet niet wat er in de laatste vier uur voor de uitzending gebeurd is, maar klaarblijkelijk ging daar iets mis”, aldus Genee. Derksen wilde opeens niet meer aan tafel. Hij wilde volgens de presentator op zijn eigen plek zitten en de gasten namen wat hem betreft niet plaats aan tafel. “Het escaleerde stevig.”

Genee hekelt het feit dat Derksen en Van der Gijp daarna de media opzochten. “Volgens mij hadden we een heel goed programma gemaakt.” De presentator vindt dat de twee meteen hun mening hadden moeten geven op tv en anders ‘face-to-face’ en niet via de media. Ook na afloop van het gesprek met Talpa-televisiedirecteur Marco Louwerens woensdagavond zou er volgens hem niet met de pers worden gesproken. “Het was heel heftig en we kwamen er niet uit. We zouden het even laten bezinken en niet met de pers praten maar Johan en René hadden daar een ander idee over.”

Derksen liet deze week in de Telegraaf ook weten dat hij overweegt te stoppen met televisie na de uitzending van Voetbal Inside maandag. “Ik moet zeggen dat ik de laatste tijd al met heel weinig plezier naar de uitzending kwam”, zegt hij. “Als je dan een avond als gisteren hebt, dan helpt dat niet. Ik ben heel erg boos geworden om de uitzending.”

Lees ook:
Johan Derksen ís geen racist, maar snapt niet wanneer hij te ver gaat

Tv-recensent Maaike Bos zat maandag voor de tv toen Derksen in de uitzending van Voetbal Inside moest reageren op zijn uitspraken over Akwasi. ‘Deze man wil wel, maar kán niet zien waar hij over de rode lijn gaat.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden