Review

Gelukkig zijn er de dieptebommen

In 1942 beconcurreerden de Britse en de Amerikaanse geheime diensten elkaar in het kraken van een code. Met behulp van vreemde, enorme typemachines wist de Duitse vloot alle verstuurde boodschappen zo te vervormen dat ze, ook al zouden ze worden onderschept, nooit door de vijand konden worden begrepen. En aangezien de Duitse onderzeeërs de bevoorrading van het belaagde Engeland onmogelijk maakten, was de ontraadseling van dit Enigma, zoals de code heette, van levensbelang. De Britten richtten een laboratorium in, waar wetenschappers onder leiding van de excentrieke Alan Turing het probleem met behulp van een voorloper van de computer te lijf gingen, terwijl de Amerikanen probeerden een van de codeermachines buit te maken.

58 jaar later gaat de concurrentiestrijd verder in de bioscoop. Terwijl de Engelsman Michael Apted, regisseur van de meest recente James Bond-film, 'The world is not enough', onder andere in Nederland filmde aan 'Enigma', waarin de verrichtingen van de Britse wiskundigen worden gevolgd, werkte Jonathan Mostow in Cinecittà aan 'U-571'. En de Britten mogen dan het raadsel sneller hebben opgelost, de heldendaden van de Amerikaanse marine bereiken het eerst de filmdoeken.

Het buitmaken van de typemachine gaat eenvoudig genoeg. Een Duitse U-boot wordt geraakt door een dieptebom, en komt met averij bovendrijven. Een Amerikaanse duikboot, de S-33, is als eerste ter plekke, en een klein groepje officiers en matrozen neemt bezit van het nazi-schip. Alles lijkt in orde, totdat de bemanning van de S-33 per ongeluk haar eigen schip opblaast -wat trouwens wel te verwachten was, die kratten met de tekst 'pas op-explosieven' kwamen net iets te vaak in beeld. Onder leiding van Luitenant Tyler, gespeeld door Matthew McConaughey, zeer fotogeniek in een wit marinekostuum, en in het gezelschap van een Duitse krijgsgevangene, moeten de Amerikanen vluchten in de vijandelijke onderzeeër, waarbij ze niet al te veel problemen hebben in het ontcijferen van de Duitse bedieningspanelen.

Wat volgt is een kat-en-muis-spel tussen de achtervolgende Duitse onderzeebootjagers en de Amerikanen aan boord van de U-571, dat precies verloopt volgens alle conventies van de oorlogsfilm; de softe luitenant leert harde beslissingen te nemen, de matroos die zojuist getrouwd is sterft als eerste. Weinig nieuws dus, maar gelukkig zijn er de dieptebommen.

Als alle motoren van het schip zijn uitgeschakeld, en de bemanning van het schip in stilte luistert naar de steeds dichterbij komende doffe knallen, dan heeft 'U-571' even de spanning waar je bij zo'n blockbuster op hoopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden