Framing

Gelukkig het land dat attentie-bomen kent

Ambtenaren hebben een eigen jargon, dat vaak verhullend is en ons kan irriteren. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In de wereld van gemeentelijk groenbeheer bestaat de ‘attentie-boom’. Wat is dat?

Stel, in de buurt staat een zieke kastanjeboom. Een zieke boom is zwak en een zwakke boom is gevaarlijk, kan omvallen en ernstige schade veroorzaken. Tegelijk, een kastanje is ook een majestueuze boom, met een vaak indrukwekkende kroon. Een kastanje kan oud worden en is dan voor ons de boom die er altijd heeft gestaan.

Een zieke kastanje kun je kappen, dan is er geen gevaar meer, maar raken we onze boom kwijt. Je kunt hem laten staan, dan valt de boom een keer om, dat kan heel gevaarlijk zijn. Je kunt de kastanje ook ‘attentie-boom’ maken. Dat betekent dat de gemeente de zieke boom niet kapt, maar in de gaten houdt en behandelt, opdat de boom zo lang mogelijk kan blijven staan.

Er zijn ongetwijfeld landen waar gemeenten met de cirkelzaag op zieke kastanjes afgaan. Of waar gemeenten slonzig zijn, zieke bomen laten staan, de schade voor lief nemen. Maar in Nederland heeft de overheid een beleid voor attentie-bomen. Het is ambtelijk jargon, maar er klinkt zorg en toewijding in door.

Het is een misschien wat oubollige, maar toch ook mooie gedachte voor het nieuwe jaar: gelukkig het land dat attentie-bomen kent.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden