De ingang van hotel Kura Hulanda.

ReportageKura Hulanda

Gelt Dekker is dood, maar zijn wijk in Curaçao leeft

De ingang van hotel Kura Hulanda.Beeld Dick Drayer

De vorige week overleden filantroop Jacob Gelt Dekker deed er alles aan om de wijk Otrobanda op Curaçao weer leefbaar te maken. Een wandeling door de buurt als in memoriam.

Dick Drayer

Verscholen tussen de pittoreske straatjes van Otrobanda in Willemstad ligt een idyllisch stiltegebied dat in de volksmond bekend staat als Kura Hulanda, de Hollandse tuin. In nog geen tien jaar tijd investeerde Jacob Gelt Dekker meer dan 60 miljoen euro om deze wijk weer leefbaar te maken. Er kwam een museum over slavernij met een daaraan verbonden cultuurinstituut en de rest van het gebied werd hotel. De eerste aankoop was een ruïne aan de IJzerstraat 14, daar wilde hij zelf gaan wonen. In de jaren daarna kocht hij steeds meer grond en vervallen huizen, om te renoveren.

“We waren erg blij met hem”, zegt Michael Newton, die destijds werkte bij het Monumentenfonds. “Jacob Dekker – de toevoeging Gelt kwam later van hemzelf – liep op een dag in 1997 mijn kantoor binnen. Hij had een pandje op het oog en wilde dat wij de restauratie zouden financieren. Willemstad was net op de Werelderfgoedlijst van Unesco gezet en er was geld. Het pand dat hij wilde kopen was helemaal niets meer. Toen we gingen kijken liepen de vlooien langs onze benen omhoog, zo vies was het daar. Zelfs de chollers, de drugsverslaafde zwervers, wilden er niet meer slapen.”

“Toch was de ambiance goed toentertijd”, zegt de bijna 80-jarige Jopi Hart, de nestor van Otrobanda. “In mijn jeugd werd de wijk bewoond door een mix van gegoede Curaçaose families en lagere sociale klassen. Maar iedereen was goed met elkaar. Mijn oma woonde tegenover de familie Calarada, aan het begin van de IJzerstraat. Een huisje verderop woonde mijn allereerste vriendinnetje.” Jopi glimlacht. “Maar de wijk vergrijsde, kinderen vertrokken van het eiland en als vader dan doodging moest ineens het huis verkocht en de boedel verdeeld. Lukte dat niet dan kwamen de huizen leeg te staan en begon de verloedering.”

Hart ontmoette Dekker eind jaren negentig toen hij meeliep in een stadstoer voor toeristen. “Jacob had oprechte interesse in de sociale en bouwkundige geschiedenis van dit stadsdeel. Hij had een visie, die moest leiden tot een bruisende wijk met economische activiteiten, waar bewoners werk konden vinden.” Newton is minder overtuigd van die visie. “De verdienste van Gelt Dekker is dat hij niet focuste op individuele panden, maar op de ontwikkeling van het hele gebied. Die visie is, denk ik, met de jaren gegroeid.”

Een straatje in de wijk Otrobanda. Beeld Dick Draijer
Een straatje in de wijk Otrobanda.Beeld Dick Draijer

Die begon met de aankoop van een tuin achter zijn huis. Die heette Kura Hulanda en dreigde te worden volgebouwd. “Om dat te voorkomen kocht hij de grond en kwam toen op het idee om ook de aangrenzende panden te kopen om een museum over slavernij op te richten. Gekoppeld daaraan wilde hij een cultuurinstituut, waar docenten en professoren uit de hele wereld les zouden geven. Ze zouden er onderzoek doen in cultureel erfgoed, antropologie en archeologie. Maar waar laat je die mensen? Pas toen kwam hij op het idee om een groot aantal panden die door Stadsherstel werden gerenoveerd op te kopen, andere oude panden zelf te restaureren en op die manier een oude stadswijk helemaal als hotel en resort in te richten.”

De droom van Gelt Dekker, die zich vanwege zijn gezondheid – hij had kanker – niet meer actief bemoeide met ‘zijn’ wijk, spatte in december vorig jaar uit elkaar. De vastgoedmaatschappijen die het hele complex ondertussen in handen hadden, gingen failliet. Niet dat daar overigens iets van te merken is. Tenzij je het geronk van een grote dieselgenerator in de IJzerstraat hoort. Dat verraadt dat de elektriciteitsrekening al enige tijd niet meer wordt betaald. Maar de schuldeisers geloven nog wel in het concept van Jacob Gelt Dekker en houden de stadswijk open tot zich een nieuwe koper aandient. Tot zolang kijkt het bronzen borstbeeld van zijn oprichter strak vooruit bij de ingang van Kura Hulanda en heet de bezoekers welkom.

Lees ook

‘Pot met goud in jezelf is de enige rijkdom’

Jacob Gelt Dekker stond in 2013 in de interview-rubriek Tien Geboden

Journalist Dick Drayer: Op Curaçao betekent mijn witte huid nog vaak ‘je hoort er niet bij’

Het is een taboe, maar de tint van je huid doet ertoe op Curaçao. En dat wordt je als witte Nederlander op PVV-achtige wijze ingepeperd, merkt journalist Dick Drayer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden