Review

Gek onthooft verguisde specialist

Afra Botman

Cro-Magnon, een ontoegankelijke titel, verwijst naar de plaats in de Dordogne waar schedels van oermensen gevonden zijn. Maar die schedels hebben verder niets van doen met het verhaal. De schedel die wel een hoofdrol speelt in het boek behoort toe aan de hedendaagse kankerspecialist Bourdin. Ooit befaamd, tot hij gevaarlijke experimenten op zijn patiënten losliet, en sindsdien verguisd. Hij slijt zijn nadagen in een grot in de Franse Provence, als een kluizenaar, en wordt onthoofd.

Jef Geeraerts, Vlaamse en vaardige misdaadschrijver, doet niet ingewikkeld over dader en motief. De onthoofding wordt uitgevoerd door een ex-legionair met slachtervaring; het psychopathische type, huiveringwekkend beschreven. Diens opdrachtgever is de ondankbare nabestaande van een overleden patiënt.

De hoofdmoot van het verhaal vormt het politieonderzoek. De Vlaamse oud-politiemannen Vincke en Verstuyft, goede bekenden van Geeraerts-lezers, assisteren hun Provençaalse collega Louis Blanc. Het wordt een prettige mengelmoes, van Vlaamse bonhomie, de Zuid-Franse slag en mannen-onder-elkaar -pret. De vrouwen bij Geerarts zijn gekmakende ‘kijfwijven’ of het andere uiterste, met een strak achterwerk en elegant ondergoed; in dit geval is het er een met een goede timing voor het serveren van een whisky. Voor de heren uiteraard.

Die slempen aan de rand van het zwembad en leuteren over de idioterieën van president ‘le roi soleil’ Chirac, en vergelijken de schanddaden van voorganger Mitterrand met die van de Belgische ministers. Borrelpraat, tot aan het einde de aap uit de mouw komt en de schrijver zijn scherpe kant toont: De daders worden gevonden, maar komen door machinaties van hogerhand niet voor de rechter.

Geeraerts beheerst de vertelkunst. In malse taal, doorspekt met Franse en Vlaamse uitdrukkingen (jammer genoeg niet vertaald), en met ruime aandacht voor de inwendige mens. Hij doet dat zo bedreven dat de plot slechts een bijrol vervult. Spannend: soms. Verrassend: nee. Smakelijk en vermakelijk: zeer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden