TV-RECENSIE

Gek dat die venijnige snobs & slappe sloebers nog geen stof deden opwaaien

'Rolexverslaafde' Wilger kibbelt met Kelly.Beeld Still uit tv-serie 'Snobs & Sloebers'

'Nee nee nee, op het broodbordje', sneerde de rijke Sabine maandag zachtjes tegen Jessica in ‘Snobs & Sloebers’. 

Ze moesten samen nette lunchgasten bedienen. Woonwagenbewoonster/ mantelzorger Jessica had dat duidelijk nog nooit gedaan en Sabine zou het haar weleens leren.

Zij reist als model de hele wereld over en woont een paar maanden per jaar in Kaapstad. “De brede manier waarop ik naar het leven kijk, zou ik wel aan zo’n beknopter persoon willen overbrengen”, had ze vooraf gezegd. Nou, deze hautaine meid heeft misschien meer aardoppervlak aangeraakt, maar des te minder weet ze van de afgronden van het bestaan zoals Jessica, straatjongere Mulu, of arme Kelly die ervaren.

Het BNNVara-programma ‘Snobs & Sloebers’ is een spel en sociaal experiment ineen. “Wat gebeurt er als je zes arme en zes rijke jongeren aan elkaar koppelt, in een riante villa stopt en hen een geldprijs in het vooruitzicht stelt?”, zegt Jan Versteegh. Het is een beetje alsof je zes hongerige en zes weldoorvoede honden een bot toewerpt. Vechten de hongerige honden harder, of zijn ze te uitgeput? Gek dat dit programma nog geen stof heeft doen opwaaien.

Clemens (links) en Mulu (naast hem) winnen de etiquette-opdracht.Beeld Still uit tv-serie 'Snobs & Sloebers'

Verder draait de hersenkwab die vooroordelen verwerkt, bij mij overuren. De arme jongeren doen het helemaal niet beter bij het simpele maar stressvolle werk aan de lopende band, terwijl de ‘snobs’ schitteren in de etiquette-opdracht.

Armoede een keuze?

Komen de duo’s echt nader tot elkaar? Sommigen mogen elkaar wel, maar de gedachte dat armoede een keuze is, blijkt hardnekkig. Zelfs Mulu zegt over zijn rijke partner: “Clemens kan om drie uur ’s nachts naar bed en om zeven uur fris opstaan. Als ik om elf uur naar bed ga, ben ik om negen uur nog niet op.”

Dan ga je denken. Is dat 
a) omdat arme mensen lui zijn, en rijken zo rijk omdat ze harder werken?
Of b) omdat zo’n Mulu vroeger niet de begeleiding heeft gehad van liefdevolle, vormende ouders? (In plaats daarvan is hij uit Ethiopië geadopteerd en op zijn twaalfde door zijn adoptievader op straat gezet.)

‘Sloeber’ Ruben, die vijf jaar in de gevangenis zat, maakt schijnbaar irrationele en niet strategische keuzes. Na een verloren opdracht verlaat hij ’s nachts stiekem de villa én het programma omdat hij niet kan omgaan met de teleurstelling. Daar gaat zijn kans op de prijs. Ook Kelly (uitkering, voedselbank) toont armoede-paniek in haar krampachtig vasthouden aan dat beetje wat ze wél weet uit haar vmbo-horeca-opleiding. Als ze met de koppige rijkaard Wilger ruzie krijgt tijdens het bedienen, klapt ze dicht.

O, wat smacht ik hier naar een psycholoog die uitlegt hoe gedrag voortkomt uit iemands financiële situatie. Bij de een is er een dik vangnet, bij de ander staat het bestaan zelf op het spel, wat bewezen veel hersencapaciteit inneemt. Voor een programma dat zich een sociaal experiment noemt, schiet het in duiding en mentale begeleiding echt te kort.

De meest interessante aflevering wordt vast de laatste, over drie weken. Hebben de rijkelui zich dan genoeg ingeleefd in de armen om hen (grotendeels) die geldprijs van twintigduizend euro te gunnen? “Ja, want je wilt toch winnen”, zegt corpsbal Jan aan het begin nog. Hopelijk beseffen ze dan dat hun extra Rolex voor die ander een begin van een schuldvrij, nieuw bestaan kan zijn.

Lees meer tv-recensies in ons dossier.

Lees ook:

Harmonieus kibbelen: de De Jonge’s lijken het te hebben uitgevonden

De buurvrouw van tv-recensent Renate van der Bas banjerde binnen: 'Je schrijft toch wel over die lompe Freek de Jonge en die beschaafde Erica Terpstra hè?'. Dat was precies haar plan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden