Review

Geestige kroegpraat van jonge idealisten

The Edukators dringen villa's binnen, zetten daar de sjieke spulletjes op hun kop en gaan weg zonder iets te stelen. Ze laten wel iets achter. Een briefje met 'De vette jaren zijn voorbij' of 'U heeft teveel geld.' Achter deze strenge anti-kapitalistische kreten gaan twee goeiige jongens van in de twintig schuil.

Remke de Lange

Via hen zet de Oostenrijkse Hans Weingartner (zelf uit 1970) in zijn losjes gedraaide, van lichtheid bijna zwevende film prachtig de wereldverbeteraars van '1968' tegenover een nieuwe generatie idealisten die graag iets wil maar niet goed weet hoe.

Jan (Daniel Brühl, hoofdrolspeler uit 'Goodbye, Lenin'), Peter en Jule, het meisje waar beide verliefd op zijn, ontvoeren eigenlijk per ongeluk zo'n villabewoner. Pas dan realiseren ze zich hun 'politieke daad'. Onervaren zijn ze, zo blijkt ook in de discussies die ze voeren met hun slachtoffer, een dikbuikige vijftiger achter wiens façade van poloshirt en bandplooibroek het hart van een oude rebelse hippie klopt. Van beide kanten klinkt eerder bevlogen kroegpraat dan doortimmerde politieke dogma's.

En zo meandert deze milde, geestige film, eerder deze week bovenaan de publieksênquete van het filmfestival in Rotterdam, met zijn vier voortreffelijke acteurs langs maatschappelijke kwesties zonder de kijker te willen 'opvoeden'. Toch eindigt Weingartner met een verrassende, venijnige speldenprik. Of je die waardeert hangt waarschijnlijk af van je leeftijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden