Review

Geen gezond vak, columnist in Het Parool, maar wel dankbaar

Freek de Jonge heeft het nog niet, tenminste bij mij nog niet. Dat dwingende, dat je even moet kijken waar hij het over heeft in zijn dagelijkse column op de voorpagina van Het Parool. Maar dat zegt nog niets, zo'n verhouding moet groeien. Zoals ik ook niet vanaf de eerste dag de 'Journailles' heb gelezen die Jan Vrijman dertien jaar lang op die pagina schreef, tot kort voor hij vorig jaar overleed. Er kan wat ingehaald worden, want Tom Rooduijn heeft een (eerste) selectie van de columns gemaakt.

De schrijver/filmer Jan Vrijman - hij heette eigenlijk Jan Hulsebos - begon oktober 1984 zijn dagelijkse 'Journaille' in Het Parool te schrijven. Simon Carmiggelt was op pagina 3 aan het afbouwen, hij overleed in 1987. Ischa Meijer nam het na een tijd van hem over, maar overleed in 1995.

Het is geen gezond vak, vast columnist in Het Parool. Maar dankbaar wel, want die vastigheid schept op den duur een band. Het is eerst van twee kanten een kwestie van wennen. Voor de schrijver vanwege het doorzetten: toch een stukje maken, ook al is er niks te melden. Maar voor de lezer ook. Geen abonnee zegt een krant op omdat er elke dag een ongevraagd schilderijtje op de voorpagina hangt, ook al is het er niet meteen een van zijn keuze. Als die gewenning er eenmaal is, ontstaat een geheimzinnige band. Die van minstens willen weten hoe zijn pet vandaag staat.

Vrijman kreeg die band ook. Met een lange reeks columns, die zelden om te lachen waren. Het waren observaties, emoties, waarnemingen, herinneringen, opinies, gewoon wat hij te vertellen had.

Het is geen boek om te lezen, deze verzameling. Boeken vol losse stukjes van amper een pagina lees je niet, je neemt er af en toe een paar van. Dan behouden ze hun waarde.

In die losse samenhang bieden ze niet alleen een kijk op de jaren waarin Vrijman ze schreef, maar ook op alles wat hij in z'n leven had meegemaakt en de moeite waard vond, of juist niet. En dat was vrij veel.

Iemand vroeg hem: “Waarom schrijft u niet meer over politieke misstanden?”. Vrijman tobde er een weekeinde over “en opeens: Verrek!

Wat is er, schrok mijn vriendin.

Ik schrijf er altijd over!'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden