Geef scholieren behalve een leeslijst ook een kijklijst met de beste kinderfilms

Charlie Chaplin in ‘The Kid’ (1921). Beeld
Charlie Chaplin in ‘The Kid’ (1921).

Het is een groot gemis, vinden kenners van onze beeldcultuur, want van film steekt een kind misschien wel meer op dan van boeken. Dus waar blijft de ‘kijklijst’?

Hans Marijnissen

‘De Grote Vriendelijke Reus' van Roald Dahl en 'De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen' van Andy Griffiths zijn boeken met een verhaal dat kinderen van de basisschool een heel leven met zich meedragen. En als ze in het voortgezet onderwijs ook nog 'Het diner' van Herman Koch lezen en 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa, dan kunnen ze tegen een stootje.

Waarom is er naast een leeslijst niet ook een kijklijst voor scholieren, vraagt Floor van Spaendonck zich af? Volgens de directeur van kindermediafestival Cinekid leren ze van films misschien wel méér dan van boeken. Tijdens dit evenement is de ‘VPRO Cinekid top-100' gepresenteerd, een lijst met bijzondere jeugdfilms die je als kind gezien moet hebben.

‘Het zakmes' bijvoorbeeld, over het jongetje Mees dat per ongeluk een zakmes van zijn vriendje Tom krijgt. Die film vertelt alles over vriendschap en doorzettingsvermogen. In ‘Billy Elliot', over een worsteling van een Britse jongen uit een achterstandswijk die per se balletdanser wil worden, leren scholieren dat het doorbreken van taboes levens kan veranderen. Zelfs 'The Kid' van Charlie Chaplin (1921) kan inspireren. Waarom, vraagt Van Spaendock zich af, kan de film geen vaste waarde worden in basis- en voortgezet onderwijs? Nu is het volgens haar nog te veel afhankelijk van de interesse van een leraar of een school wel of niet met media aan de slag gaat.

Kinderen leven in een beeldcultuur, zegt Van Spaendonck. Ze zijn de hele dag omringd door beelden. Het is volgens haar broodnodig dat ze beter worden begeleid in deze door media gedomineerde wereld. Van kijken word je immers slimmer, zegt ze. Je moet alleen wel bewust kijken, en juist dat kun je leren.

Lees ook:

Ouders weten veelal niet naar welke tv-programma’s hun kinderen kijken

Ouders die zelf veel tv of YouTube-filmpjes kijken, geven hun peuter of kleuter elke dag bijna drie uur schermtijd. Maar ook in gezinnen waar de Duplo hoger staat aangeschreven dan de iPad, zitten kleintjes dagelijks nog anderhalf uur voor een scherm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden