HebbedingOstalgie

Gebleven na de Muur

Is er een ander land ter wereld waar het uitventen van heimwee naar goede oude tijden − die zo goed niet waren − zo commercieel is geworden? Onnoemelijk veel producten uit de DDR-tijd zijn nóg te krijgen of opnieuw in productie gebracht. Op de dag van de val van de Berlijnse Muur, precies dertig jaar geleden, kozen we een aantal bijzondere uit.

1. Een miniboodschappennetje van ‘dederon’, de eigen verzonnen naam waaronder in de DDR polyamidevezels werden gemaakt (spreek uit ‘DDR-on’). 

Te bestellen voor ongeveer € 3 via ossiladen.de

2. In dit shirt nam het elftal van de DDR in 1974 deel aan het wereldkampioenschap voetbal in West-Duitsland. Te koop bij Copa, een bedrijf dat – in Europese naaiateliers – allerhande retro-shirts produceert. 

€ 59 copafootball.com

3. Zeha was het merk sportschoenen waarop de Oost-Duitse atleten hun successen boekten. Het bedrijf maakt ze nog steeds, de retromodellen met de kenmerkende strepen.

€ 229 zeha-berlin.de

4. Rotkäppchen was de populairste sekt van de DDR en bleef in een herenigd Duitsland populair door de goede prijs-kwaliteit-verhouding. Om in stijl de val van de Muur te herdenken. Zum wohl!

Rond de € 5 bij o.a. Lidl in Duitsland 

5. De Kösener Poppenfabriek werd in 1912 door Käthe Kruse opgericht. Ze verliet de DDR in 1949, maar de fabriek bleef prachtige knuffeldieren produceren. Tot op de dag van vadaag.

Vanaf € 19, koesener.de

6. Het bekendste symbool van de DDR zijn natuurlijk de vrolijke Ampelmännchen, de stoplichtmannetjes die nog steeds het verkeer regelen en ontelbare souvenirs sieren, zoals deze lamp.

€ 79 ampelmannshop.com 

7. Deze rugzak met Schotse ruit, riempjes van leer en heel veel kleine vakjes is nog echt in de DDR geproduceerd.

Te bestellen via ossiladen.de € 14,99 (zolang de voorraad strekt)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden