In ‘Journey’ kun je alleen reizen, of met andere spelers die online zijn.

Kunst in quarantaineVideogames

Gamen voor beginners: van cartoonesk schieten tot een museumachtige ervaring

In ‘Journey’ kun je alleen reizen, of met andere spelers die online zijn.Beeld IGDB

De cultuursector zit op slot, maar kunst vind je ook buiten de theaters en musea. In games ontdek je digitale werelden. Dat komt goed uit nu onze eigen wereld een stuk kleiner is. Game-fanaat Rufus Kain geeft tips.

Vuurwapens, felle kleuren en veel lawaai. Dat is wat veel mensen zich bij ­videogames voorstellen. Logisch, want het cartooneske schietspel ‘Fortnite’ is ­immers de beroemdste game op aarde.

Maar net zoals er voor iedere ­superheldenblockbuster een arthousefilm bestaat, is er ook een groot en divers scala aan kunstzinnige games. Sommige speels, andere somber. Sommige kort en andere lang. Wel hebben al deze spellen artistieke animaties, mooie verhalen en ontroerende personages. Het illustreert dat niet het medium, maar de maker bepaalt wat kunst is.

Handig om te weten: alle games die in deze tekst worden genoemd, zijn te downloaden in programma’s à la iTunes – Steam en in een enkel geval de Epic Games Store. Daarnaast zijn de meeste games beschikbaar voor de smartphone en één of meer spelconsoles (Xbox One, PlayStation 4 en Nintendo Switch).

In de verte schijnt een mysterieus licht uit een berg

Een van de bekendste artistieke games is ‘Journey’ (2012). De speler bestuurt een naamloze figuur, die is gehuld in een gewaad en gestrand in een woestijn. In de verte schijnt een mysterieus licht uit een berg. Er wordt geen woord gesproken, maar het doel is duidelijk: baan je een weg naar die berg toe. Door ruïnes die hinten op een teloorgegane beschaving, krijgt de speler een steeds beter beeld van de wereld, waarin hij of zij is beland. Ook kan men ­andere spelers tegenkomen, die op hetzelfde moment online zijn en de reis afleggen. De tocht is prachtig geanimeerd, en de muziek is niet zonder reden genomineerd voor een Grammy. O, en je kunt Journey in twee tot drie uur uitspelen.

Wie meer tijd te doden heeft, kan in ‘Stardew Valley’ (2016) duiken. Het verhaal is simpel: u heeft uw opa’s boerderij geërfd en begint daar een nieuw leven. Het dorpje in de buurt is in verval geraakt, maar u kunt de boel oplappen. Dat klinkt misschien als veel gedoe, maar blijkt juist heel ontspannend. Stardew Valley draait niet alleen om zaaien en oogsten, maar ook om vrienden maken, trouwen en een gezin stichten met de dorpsbewoners. En wie échte sociale contacten mist, kan ook online met één tot drie vrienden spelen.

Lijkt het open avontuur van ­Stardew Valley wat intimiderend, of ziet het er te kinderlijk uit? Dan zijn games als ‘Dear Esther’, ‘Firewatch’ en ‘What Remains of Edith Finch’ waarschijnlijk meer uw ding. Alle drie doen ze denken aan arthousefilms. Het verloop van het verhaal ligt vast; de speler stapt ­simpelweg in de schoenen van de hoofdrolspeler.

Het heeft wel wat weg van een museum

Van die drie filmische spellen is Dear Esther (2012) het makkelijkst voor beginners. Op een onbewoond eiland loopt u van locatie naar locatie, terwijl een verteller het verhaal uit de doeken doet – het heeft wel wat weg van een museum. Maar het meest memorabel is What Remains of Edith Finch (2017), dat wordt uitgegeven door Annapurna Interactive, een bedrijf dat ook films produceert. Het lot van een tragische familie wordt vanuit verschillende perspectieven belicht.

Ziet u nu al door de bomen het bos niet meer? Een tip om het overzicht terug te krijgen: op YouTube staan informatieve filmpjes over ­ieder denkbaar computerspel. Het kanaal van gametijdschrift IGN heeft recensies van al deze titels.

En wie let’s play, gevolgd door de naam van een spel intikt, vindt videoreeksen waarin gamers het hele spel voordoen – ideaal als u tegen een muur aanloopt en even niet weet hoe verder te gaan.

Eerlijk is eerlijk, ook ik als ervaren gamer loop soms vast in het laatste spel dat ik nog wil noemen: de detectivegame ‘Thimbleweed Park’ (2017). Ik voeg het toe, omdat deze humoristische mix van ‘Twin Peaks’ en ‘The X-Files’ het puzzelen meer dan waard is. Bovendien is het spelen ervan helemaal niet moeilijk. Er zijn geen doodlopende paden en u hoeft niet snel of handig te zijn. Het vergt alleen geduld, denkwerk en wat klikken van muis en toetsenbord.

Lees ook:

Dans de Fortnite

Sinds 2018 is de videogame Fortnite een wereldhit. Het blijkt een bij uitstek sociaal fenomeen, want kinderen spelen het met anderen. En ja, er horen dansjes bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden