Soap & Co

Gaan de Lagerfeld-miljoenen echt naar zijn kat?

Karl Lagerfeld bij een foto van zijn geliefde kat Choupette. Beeld AFP

Hij was op niemand zo dol als op zijn kat, maar er is mogelijk nog een ander erfgenaampje van Karl Lagerfeld.

Sinds het verscheiden van modekeizer Karl Lagerfeld doen hardnekkige geruchten de ronde dat zijn geliefde poes Choupette al zijn miljoenen – men schat dat het er 200 zijn – zal erven. Choupette zelf hult zich in stilzwijgen, wat logisch lijkt voor een kat, maar bijzonder is voor dit huisdier, dat al vijf jaar met de mensenwereld communiceert via Twitter en een Instagram-account. In het laatste bericht laat Choupette, getooid met een zwarte voile, weten dat ze moedig voorwaarts zal gaan, ondanks het verlies van ‘daddy’.

Karl vond het zelf een heerlijke grap. De blauwogige Birmaan werd dankzij een paar modellenklussen, een boek en de nodige producten die onder haar naam werden uitgebracht, de best verdienende kat in modeland. Ze gaf interviews aan modebladen, waaruit bleek dat ze twee dienstmeisjes en een iPad tot haar beschikking had.

Karl Lagerfeld met Baptiste Giabiconi en zijn petekind Hudson Kroenig. Beeld AFP

Wie nu de indruk krijgt dat Kaiser Karl een mensenhater was die alleen nog affectie voelde bij dieren, heeft het mis. Karl had alleen een bloedhekel aan dikke mensen. Maar de slanke, liefst beeldschone exemplaren had hij graag in zijn nabijheid. Zo kwam Choupette in 2011 in zijn leven via het Franse fotomodel Baptiste Giabiconi. De jongeman ging op vakantie en zocht een oppasadresje voor zijn kat. Toen Baptiste terugkeerde van zijn reis was Karl inmiddels zo op Choupette gesteld geraakt dat hij haar niet meer wilde laten gaan. Baptiste zou de kat nog vaak genoeg zien, want hij maakte deel uit van wat Karl zijn ‘gekozen familie’ noemde: een groep uiteraard heel knappe, dunne mensen met wie hij zich omringde.

Een van hen was het Amerikaanse model Brad Kroenig. Toen hij trouwde en zijn eerste kind, een zoontje, geboren werd, vroeg hij Karl peetvader te worden. De Chanelontwerper was meteen dol op Hudson, een opvallend mooie baby. Toen het jongetje twee was liep hij voor het eerst mee in een modeshow, aan de hand van zijn vader. Dankzij peetoom Karl kende zijn modellencarrière een vliegende start. Hudson is nu elf jaar en heeft het er razend druk mee. Als ze bij oom Karl op bezoek gingen, zo vertelde vader Brad, mochten Hudson en zijn jongere broertje overal rondrennen en lawaai maken. De nogal precieze en wat ijzige Karl leek dan haast te smelten. “Hudson straalt als de zon, maar hij heeft ook iets melancholieks”, verzuchtte hij eens. “Hij heeft een blik als een open venster.” Een bijzonder compliment van een man die zichzelf een half leven verschool achter een grote zwarte zonnebril.

Karl Lagerfeld met petekind Hudson Kroenig en zijn rechterhand Virginie Viard in het Metropolitan Museum of Art in New York. Zijn laatste optreden. Beeld AFP

In december, tijdens zijn allerlaatste publieke optreden in het New Yorkse Metropolitan Museum, vergezelde Hudson de oude Karl op het podium. Het lijkt al met al logisch dat poes Choupette de erfenis van de modekeizer zal gaan delen met de jonge Hudson. En misschien zijn er nog meer gegadigden. In een interview van een jaar geleden zei Karl: “Maak je geen zorgen, er is genoeg voor iedereen.”

Heel misschien horen ook de nabestaanden van zijn zus Christiane daarbij. Toen ze drie jaar geleden overleed had ze haar broer al meer dan veertig jaar niet gezien. Christiane leidde een eenvoudig leven in een dorpje op zo’n 100 kilometer van New York. “Hij had het natuurlijk altijd erg druk”, vertelde ze vlak voor haar dood in een interview. “We corresponderen heel af en toe. Dan schrijf ik hoe trots ik op hem ben.” Christiane had drie kinderen. Karl heeft haar zes kleinkinderen nooit ontmoet. 

Lees ook: 

Karl Lagerfeld (1933-2019): onvermoeibare modekeizer die zelden zelf de schaar hanteerde

Al jong was zijn talent duidelijk. Stap voor stap klom hij op en kwam uiteindelijk bij Chanel terecht. De Duitse ontwerper Karl Lagerfeld had niks met vakanties. Hij werkte liefst altijd door. Lees hier ons in memoriam van de modekeizer terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden