Review

Gaaf schedel mammoet

De Mammoet van Bergharen is volgens Gerard Mangnus het topstuk van het Natuurmuseum Nijmegen. In Nederland zijn in de loop der tijden ontzettend veel stukjes van een mammoetskelet in de grond gevonden. ,,Het rivierengebied is één groot mammoetkerkhof'', zegt de directeur. Maar de schedel die uit de recreatieplas De Groene Heuvels bovenkwam, is zeldzaam gaaf.

Leden van de werkgroep Onderwaterarcheologie Oostelijk Rivierengebied troffen de schedel in 1993 aan in de voormalige grindwinning. Ze meldden hun vondst en wisten die geheim te houden tot de schedel kon worden geborgen. ,,We hebben geluk gehad'', vindt Mangnus, want nog veel te vaak gaan sportduikers met historisch erfgoed aan de haal om het achteraf aan musea te koop aan te bieden. ,,Vorig jaar nog kwamen duikers bij ons met de mededeling dat ze thuis in een schuurtje nog een stuk mammoet hadden. Of we dat wilden kopen. Nou, dan is het voor ons al een stuk minder interessant, omdat we niet weten op welke plek het lag.''

De Mammoet van Bergharen is in februari 1994 met veel zorg geborgen: een spectaculaire actie, want de duikers moesten er eerst een gat voor in het ijs slaan. De schedel (132 cm lang, 75 cm breed) hoorde bij een mammoet die 38900 jaar geleden is gestorven. Waarom het mannetje, 40 tot 45 jaar oud, door zijn poten is gegaan, is niet bekend. De schedel vertoonde geen afwijking, de kiezen zagen er goed uit en er waren ook geen jachtsporen. Misschien is hij in de modder vastgeraakt. Hij staat nu in het standaardwerk over mammoets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden