null Beeld
Beeld

BoekrecensieJeugdboek

Fris schrijvende Zindzi Zevenbergen laat zien dat wat je leert je blik verruimt

Het frisse debuut van Zindzi Zevenbergen mag over een onzichtbare ziekte gaan, het boek zelf is een blikvanger.

De opvallende cover omvat verrassend vormgegeven binnenwerk, met soms schuin of verticaal afgedrukte alinea’s, zodat je het boek moet draaien bij het lezen.

Voor de sprankelende tekeningen bundelden twee makers hun krachten. Hedy Tjin werkt in volle, sprekende viltstiftkleuren, Zilveren Penseelwinnaar Brian Elstak gebruikt waterverf en pen, waarmee hij knap schetsmatige gezichten neerzet. De combinatie van stijlen levert een eigentijds, dynamisch geheel op, dat associaties oproept met straatkunst en strips. Veel beelden bestaan uit composities van details uit het verhaal, waar je zelf het verband tussen mag leggen - neem de close-up van een mond met een intacte kauwgombel en elders op de pagina het woord ‘pop’ in een uiteenspattende vlek. Elstak en Tjin verleiden je daarmee de tekeningen écht goed te bekijken.

Het magisch-realistische verhaal begint met een sterke zin, die meteen het schrijftalent van Zevenbergen verraadt: ‘Binnenkort wilde Lennox graag dapper worden’. Voor de hand liggende dingen, zoals monsters, jagen­­ Lennox geen angst aan, maar échte dingen wel, zoals de buurvrouw die hem altijd lang aankijkt zonder te knipperen.

Een scheut magie

In de kern is het verhaal eenvoudig: papa is voor zijn onzichtbare ziekte naar het ziekenhuis – wat hij precies heeft, weet Lennox niet ­­– maar is thuis zijn geluksketting met gouden sikkeltje verloren. Lennox besluit het naar zijn vader te brengen, ook al is hij een beetje bang voor het ziekenhuis.

Na een avontuurlijke tocht door de stad komt Lennox bij een overwoekerd veld met een piepklein gebouwtje: het merkwaardige hospitaal. Dan voegt Zevenbergen de scheut magie toe, want hoe meer Lennox leert over de sikkelcelziekte die zijn vader blijkt te hebben, hoe groter het ziekenhuis wordt (een gang schuift uit ‘als de arm van een selfiestick’).

Zo maakt Zevenbergen van een verhaal over een ziekte, die ze overigens beeldend uitlegt, nog meer een boek over dat niet alles wat in ons omgaat of wat ons mankeert aan de buitenkant te zien is en bovenal hoe wat je leert je blik verruimt. Door zijn avontuur is Lennox er anders uit gaan zien, besluit Zevenbergen. ‘Als een jongen die dapper was geworden. Of nou, misschien kón je dat eigenlijk helemaal niet zien. Alleen maar als je het wist.’

null Beeld

Zindzi Zevenbergen
Lennox en de gouden sikkel
Ill. Brian Elstak & Hedy Tjin
De Harmonie;
112 blz. € 20
Vanaf 10 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden