De omslag

'Fresku liet ons zien hoe je je kunt optrekken aan een zwakte'

null Beeld Hollandse Hoogte / Merlin Daleman
Beeld Hollandse Hoogte / Merlin Daleman

In De Omslag vertellen bekende en minder bekende mensen over een boek of kunstwerk dat iets in hun leven teweeg heeft gebracht. Deze week Thomas Heerma van Voss met ‘Nooit Meer Terug’ van Fresku.

Joost van Velzen

Muziek dus en geen boek. Leent muziek zich beter voor een ommekeer dan literatuur?

“Ik ben al twintig jaar een min of meer obsessief muziekluisteraar en -verzamelaar. Toch kan ik bij minder muzikanten dan schrijvers zeggen: ja, die hebben gezorgd voor een ommekeer in mijn leven. Of: deze artiest liet me door een nummer anders kijken. Maar muziek kan wel heel krachtig zijn, en me op een andere manier bereiken dan film of literatuur. Voor mij is muziek iets om kortstondig in te verdwijnen, en om mijn eigen identiteit mee vorm te geven. Dat heb ik zeker tijdens mijn puberteit gehad bij vrij stoere rappers. ‘Nooit Meer Terug’, een hiphopnummer van de Nederlandse Fresku, is geen typisch stoer nummer, maar wel ontzettend krachtig. Fresku is een beheerste, bijzonder intelligente rapper. Hij ontroert, hij sart, hij schuurt. Hij heeft een openheid die ik daarvoor niet kende.”

Toch was dat niet de belangrijkste reden voor uw keus.

“Nee, mijn keuze voor Fresku heeft alles te maken met een goede vriend van me wiens levensloop met Fresku’s werk verstrengeld was: Rob van den Aker. Hij overleed eind 2015 aan een zeldzame ziekte. Ik leerde Rob kennen via de site Hiphopleeft, die ik als tiener was begonnen. Aanvankelijk kenden we elkaar alleen virtueel, beiden onder een pseudoniem hiphop-recensies en interviews schrijvend voor de site. Toen ik voorstelde hem te ontmoeten, liet hij weten dat dat niet ging lukken - ik wist toen nog niet van zijn ziekte die zijn uiterlijk aantastte. Rob zat toen het liefste binnen, waar hij het minste last had van pesterijen over zijn gele huid. Maar hij overwon zijn schroom, brak uit zijn isolement en groeide uit tot een graag gezien figuur in de hiphopscene. Een sociale jongen ook, een dierbare vriend.

“Terwijl hij de strijd tegen zijn ziekte onvermoeibaar bleef voeren, ontmoette hij Fresku, die Rob prompt tot Golden Boy doopte. Niet langer geel, maar goud; iets om trots op te zijn, weg met de schaamte. Je zou kunnen zeggen dat zowel Fresku als Rob mij liet zien hoe je je kunt optrekken aan een zwakte, hoe je daar een kracht van kunt maken. Dat vind ik ook als schrijver inspirerend.”

Schrijver Thomas Heerma van Voss (1990) debuteerde in 2009 met ‘De allestafel’. Onlangs verscheen 'Plaatsvervangers', met persoonlijke verhalen aan de hand van muziek.

null Beeld TR Beeld
Beeld TR Beeld

Lees hier meer verhalen uit deze rubriek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden