RecensieFilm

Freeks nieuwste, ‘De vogelwachter’, is niet alleen een verhaal. Het is een staat van zijn

Freek de Jonge als de vogelwachter.  Beeld
Freek de Jonge als de vogelwachter.Beeld

De Vogelwachter
Regie: Threes Anna Met Freek de Jonge, Nick Golterman
★★★

Ruim veertig jaar woont de vogelwachter op het afgelegen Benty Island, een vogelreservaat voor de Engelse kust. Behalve op migre­rende vogels, wacht hij nergens op. Hij heeft alles wat zijn hart begeert, zegt hij tijdens het radiocontact met het onderzoekscentrum dat zijn salaris betaalt.

In zijn eerste speelfilmrol sinds de ‘De kKKomediant’ uit 1986 speelt Freek de Jonge een man die geniet van zijn zelfverkozen isolatie. Consciëntieus observeert hij vogelsoorten, verzamelt het plastic op het strand en noteert met binnenpretjes de voetbaluitslagen die de stem aan de andere kant opleest als hij zijn observaties doorgeeft. Hij leeft van de kapucijners en brinta die maandelijks worden afgeleverd. Hij is vrij en zit vast tegelijk, leeft afgezonderd maar is nooit eenzaam.

De hele film speelt zich af bij het zelfgebouwde juttershuisje en daar bespeur je de achtergrond van regisseur Threes Anna, die in 2007 debuteerde met ‘The Birds Can’t Fly’ en daarvoor met locatietheater Dogtroep zo’n vijftig voorstellingen over de hele wereld maakte.

‘De Vogelwachter’ is een bijna terloopse kritiek op onze wegwerpcultuur. Je ziet het aan het plastic dat zich onder het strandhuisje ophoopt. En we danken niet alleen spullen af. De vogelwachter krijgt een brief. Een reorganisatie bij het onderzoeksinstituut maakt hem overbodig. Wrang hoe de wereld hem zijn vrijheid toch afpakt. Tegelijk maakt de film die vrijheid tastbaar. De wind over het strand, het geluid van de vogels, het wuivende gras op de duinen. De film vertelt niet alleen een verhaal. ‘De Vogelwachter’ is een staat van zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden