Review

Franse cinefiel kan inhaalslag maken

De vreemdeling staat centraal op de het Filmfestival Cinépremières. De mens die van zijn eigen wereld vervreemd is geraakt of die op een vreemde plek geen thuis vindt. Geen Frans thema, maar wel een thema dat in veel recente Franse films wordt aangesneden.

In de subtiele 'Raja' van 'antropoloog' Jacques Doillon bijvoorbeeld. Raja is een Marokkaanse jonge vrouw die huishoudelijk werk doet bij een welgestelde Franse veertiger, in zijn villa iets buiten Marrakesj. Het is in post-koloniaal Marokko maar de machtsongelijkheid tussen Noord-Afrikaans en Europees en het daaruit volgend wantrouwen, is nog hetzelfde. De man giechelt met zijn oudere Marokkaanse huishoudsters over Raja en haar sletterige levensstijl. Zij roddelt met haar vriendinnen over wat voor geldelijk gewin een relatie met hem haar zou opleveren. Ondertussen vinden ze elkaar eigenlijk steeds leuker maar het taalverschil (en het wantrouwen) laat niet toe dat ze dat ook van elkaar te weten komen. Het gaat heel stom en tegelijk bijzonder fascinerend mis.

Of 'Raja' in Nederland zal worden uitgebracht is nog de vraag en dat maakt de film een terecht onderdeel van het Cinépremières-programma. Dat geldt ook voor 'Vendredi Soir', laatste film van Claire Denis, een zeer zinderende, zinnelijke film over een kortstondige romantische ontmoeting tijdens een verkeersopstopping.

Cinépremières blijft een noodzakelijke inhaalslag voor hen die op de hoogte willen blijven van de Franse cinema.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden