Diefstal

Frans Hals voor derde keer gestolen uit Leerdams museum

 Een uitsnede van 'Twee lachende jongens' van Frans Hals Beeld ANP
Een uitsnede van 'Twee lachende jongens' van Frans HalsBeeld ANP

Voor de derde keer in dertig jaar is een schilderij van Frans Hals gestolen uit een museum in Leerdam.

Harmen van Dijk

Voor de derde keer is een schilderij van Frans Hals gestolen uit Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Het werk ‘Twee lachende jongens met bierkruik’ verdween ook al in 1988 en 2011, maar werd weer teruggevonden – de eerste keer na drie jaar, de tweede keer na zes maanden.

Het museum is een historische hof met tuinen, waar in de Regentenkamer kostbare schilderijen uit de 17de eeuw hangen. Na de eerdere diefstallen was de beveiliging daar opgeschroefd. Het gebouw is momenteel gesloten vanwege de Corona-crisis. Volgens de politie is in de nacht van dinsdag op woensdag de achterdeur geforceerd. Toen het alarm afging is de politie meteen in actie gekomen, maar de daders waren al weg. Ze lijken het werk van Frans Hals doelgericht van de muur te hebben gehaald. De politie is een uitgebreid onderzoek begonnen, het museum wilde geen commentaar geven op de zaak.

In 2011 en 1988 werd de 'Twee lachende jongens' eveneens gestolen, directeur van het museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden, Maarten van Kruyswijk (L) en districtchef Alblasserwaard, Bart Willemsen tonen de teruggevonden schilderijen.  Beeld ANP
In 2011 en 1988 werd de 'Twee lachende jongens' eveneens gestolen, directeur van het museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden, Maarten van Kruyswijk (L) en districtchef Alblasserwaard, Bart Willemsen tonen de teruggevonden schilderijen.Beeld ANP

Met een vuurwapen bedreigd

In 1988 werden drie mensen in Het Hofje geboeid, met een vuurwapen bedreigd en gedwongen het alarm uit te schakelen. De dieven verdwenen met diverse schilderijen. De doeken werden in 1991 teruggekocht vanwege hun historische waarde, maar daarbij werd de dader niet gepakt. Die liep later tegen de lamp in verband met een andere zaak.

In 2011 kwam het schilderij, dat destijds werd geschat op 15 miljoen euro, boven water toen een kunsthandelaar het schilderij aanbood aan een undercover-agent. Vier mannen werden opgepakt en veroordeeld.

Het schilderij van rond 1626 is een herkenbaar werk van Frans Hals, een karaktervol portret van twee jonge mannen, geschilderd met een zeer losse toets.

Lees ook:

Het alarm ging af, maar voor de politie kwam, waren de dieven er al met de Van Gogh vandoor

De ‘Lentetuin’ van Vincent van Gogh werd in maart gestolen uit het Singer in Laren. Andere kunstwerken worden niet vermist. ‘Zo’n roof gaat heel snel, maximaal twee minuten.’

Hoe Frans Hals na eeuwen obscuriteit een voorbeeld werd

Eeuwenlang was Frans Hals uit de gratie, maar in de negentiende eeuw beleefde hij een comeback. Hij wees kunstenaars de weg naar het moderne schilderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden