Frank Boeijen 's Nachts praten boeken’

Frank Boeijen Beeld
Frank Boeijen

Frank Boeijen (1957), zanger en muzikant.

Joost van Velzen

Is uw boekenkast op orde?

„Het is een boekenkamer. Maar er zit geen enkel systeem in. Als jij zegt: Paul van Ostaijen, dan ga ik die niet vinden. Ooit zet ik ze op volgorde. Toch was het vroeger veel erger, overal zwierven boeken. Nu heeft een timmerman er orde in aangebracht door een prachtige kast voor me te maken. Het begin van een streven naar een geregeld leven. Ik zit hier graag ’s nachts. Dan beginnen de boeken tegen me te praten. Ze roepen me.”

Welke boeken hoort u het liefst roepen?

„Dat zijn er heel wat. ’Verdwenen Tijd’ van Thomas Verbogt is een prachtig boek. ’Brieven van een aardappeleter’ van Gerard Reve zie ik hier. Die heeft voor mij extra waarde omdat Reve het hoogstpersoonlijk heeft gesigneerd. Verder boeken uit mijn middelbare schooltijd, zoals Vestdijk en Hermans. Maar ook Kafka, het verzameld werk van Shakespeare, historische boeken over Nijmegen, mijn stad en, jawel, Paul van Ostaijen.”

Welke springt eruit?

„’Chronicles’, een autobiografie van Bob Dylan. Maar die moét je in het Engels lezen, want de Nederlandse vertaling van Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes is dramatisch. Het ritme van de taal is zo cruciaal. De engelstalige versie, dus.”

Hebt u wel eens een boek gestolen?

„Eentje, uit de bieb. Het verzameld werk van Lucebert was dat. Wist je trouwens dat hij kleurenblind was? Fascinerend vind ik dat.”

Wat komt uw kast niet in?

„Thrillers niet snel. En kookboeken ook niet. Die hebben we wel maar die staan in de keuken. Ze zijn bijna allemaal vegetarisch. Ik lees liever boeken die ik belangrijker en interessanter vind. Ik heb al zo weinig tijd. Op het moment ben ik dan ook veel aan het inhalen. Poëzie lees ik bijvoorbeeld veel.”

Geeft u wel eens boeken weg?

„Aan het eind van elke tournee koop ik voor de hele crew een boekje in een klein winkeltje in Nijmegen. Dat is traditie geworden. Het is leuk om op zoek te gaan naar een boek dat bij de juiste persoon past.”

Welk boek moet iedereen gelezen hebben?

„Je moet bij het begin beginnen, dus de oerboeken. De Bijbel - het Oude Testament, Homerus.”

Welk boek is u het meest dierbaar?

„Narziss und Goldmund’ van Hermann Hesse. De prachtige vertaling las ik in meerdere fases van mijn leven. De rug is met leukoplast beplakt.”

Frank Boeijen Beeld
Frank Boeijen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden