Review

Fraaie 'Corpse Bride' steelt je hart

Twaalf jaar nadat hij zijn naam verbond aan een van de mooiste stop-motion films ooit, 'Tim Burtons The Nightmare Before Christmas', keert filmmaker Tim Burton terug naar zijn geliefde genre. 'Corpse Bride' is een beeldje voor beeldje opgenomen poppenprachtwerk waar, net als de kleianimatiefilm 'Wallace & Gromit', jaren gedetailleerd priegelwerk in zit.

Remke de Lange

'Corpse Bride' is een duister sprookje (hoewel niet zo eng als het klinkt) over de intens verlegen Victor (stem van Johnny Depp), zoon van nouveau riche visboeren, die wordt uitgehuwelijkt aan de zo mogelijk nog schuwere Victoria (Emily Watson), afkomstig uit een aristocratische, maar armzalige familie. In de openingsscènes bezingen de beide geslepen ouderparen (de ene moeder heeft een hoofd als een opgeblazen peer, de ander een angstaanjagend hoog kapsel) de winst die deze verbintenis zal opleveren.

Maar het lot bepaalt anders wanneer de onhandige Victor, alleen in het bos, pardoes in de echt wordt verbonden met een 'levende dode' bruid (Helena Bonham Carter), die hem meevoert naar de dodenwereld. Het verhaal is misschien niet ijzersterk, liefhebbers van zijn oeuvre zien allerlei typische verrukkelijke Burton-elementen samensmelten in deze visuele hartendief van een film. De voortdurende duisternis uit 'Sleepy Hollow', het dode hondje dat herleeft uit Burtons korte film 'Frankenweenie' en de lichte kijk op De Dood uit 'Beetlejuice'.

De Victoriaanse bovenwereld van 'Corpse Bride' is een grauwe, sombere boel: doodse huizen vol kleurloze, verbeten bewoners.

Onder de grond daarentegen heerst een vrolijkheid van jewelste: skeletten onthalen iedere nieuwe Hades-bewoner met jazzy klanken en kletterende danspassen. Romantiek in zwaarmoedigheid is een geliefd thema van Burton en de lieflijk-melancholische klanken van huiscomponist Danny Elfman sluiten er perfect bij aan.

Je laat je zo gewillig meevoeren in hun fraaie universum dat het lastig beslissen wordt: moet Victor er alles aan doen om Victoria weer te vinden of blijft hij gezellig in het swingende, sexy hiernamaals?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden