Father Bosco, uit de serie ‘The Murder of the Elders’, Congo Tales, 2017. Beeld Pieter Henket
Father Bosco, uit de serie ‘The Murder of the Elders’, Congo Tales, 2017.Beeld Pieter Henket

Wat moeten we zien inZwolle

Fotograaf Pieter Henket ging van Lady Gaga naar de jungle van Congo

Elke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: De Congo Tales.

Henny de Lange

Fotograaf Pieter Henket (Geldrop, 1979) werd bekend met portretten van film- en popsterren. Een foto van popster Lady Gaga op de hoes van haar debuutalbum ‘The Fame’ leidde in 2008 tot zijn internationale doorbraak. Fotograferen kan hij als de beste, maar van de mondaine showbizzindustrie in New York naar de jungle van Congo, is toch wel een onverwachte stap. Toch waagde Henket het erop, toen hem werd gevraagd om te komen fotograferen in het tropisch regenwoud in het Congobekken. Het resultaat van dit Afrikaanse avontuur is te zien op de tentoonstelling ‘Congo Tales’ in Museum de Fundatie in Zwolle.

Het verzoek kwam van de organisatie Tales of Us, die in het Mbomo District van generatie op generatie doorvertelde mythes en sagen vastlegt. Daar horen ook beelden bij, vonden initiatiefnemers Eva Vonk en Stefanie Plattner, die samenwerken met natuurbeschermers. Met dit project wil de organisatie aandacht vragen voor dit regenwoud, dat gevaar loopt door klimaatverandering.

Hoe pak je zoiets aan als westerse fotograaf als je niet wilt vervallen in folkloristische clichébeelden van het mythische Afrika?

Zoveel meer kan dan een cd-hoes van Lady Gaga

Vier jaar lang reisde Henket op en neer naar Congo om een hechte relatie op te bouwen met de bewoners. Voor het verbeelden van de verhalen schakelde hij de hele gemeenschap in. Hij liet het aan de bewoners over hoe ze de scènes wilden uitbeelden en wie de acteurs zouden zijn.

Het resultaat is een overweldigende visuele ervaring waarbij je – ook door het formaat van de foto’s – het gevoel krijgt de jungle in gezogen te worden. Op dit groepsportret zien we ‘vader Bosco’ te midden van de zonen in zijn dorp.

De foto hoort bij een sage over een generatieconflict dat zo hoog opliep dat alle vaders in het dorp werden gedood door hun zonen. Maar één zoon hield zo veel van zijn vader, een wijs en rechtvaardig man, dat hij hem verstopte in het oerwoud.

Toen een paar maanden later een wurgslang zich om een baby had gekronkeld, vertelde de overgebleven vader zijn zoon hoe hij het kind kon redden. Deze moest toen ook opbiechten dat zijn vader nog leefde. De oude man werd tot dorpshoofd uitgeroepen en wist de generaties met elkaar te verzoenen.

In magische beelden met een overweldigende rol voor de natuur laat Henket ons kennismaken met deze vrijwel onbekende wereld. Op verbluffende wijze laat hij zien dat hij zoveel meer kan dan een cd-hoes van Lady Gaga fotograferen.

‘Congo Tales’ t/m 5 januari in Museum de Fundatie in Zwolle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden