Game on

Fortnite opent frontale aanval op Apple om monopolie te doorbreken. ‘Ze doen dit voor iedereen’

Beeld Reuters

De makers van Fortnite willen Apple’s monopolie doorbreken. iPhone- en iPad-apps moeten momenteel via Apple’s App Store worden verkocht, en moeten daarbij 30 procent van hun omzet afstaan.

Apple heeft de succesvolle videogame Fortnite uit zijn App Store geknikkerd. En dat blijkt precies te zijn waar Fortnite op rekende.

De actie van Apple vond donderdag plaats, omdat Fortnite-ontwikkelaar Epic Games die dag een nieuw betaalsysteem voor mobiele spelers had geïntroduceerd. Dit betaalsysteem maakte aankopen binnen het spel 20 procent goedkoper, maar omzeilde de zogenaamde ‘Apple tax’.

De Apple tax is een belasting voor apps die in de App Store worden verkocht. Fortnite is gratis downloadbaar, maar verdient aan aankopen binnen het spel. Hierover moet Epic 30 procent afstaan aan Apple. Epic is kwaad omdat Apple het onmogelijk maakt apps voor de iPhone en iPad buiten de App Store om te verkopen.

Zodra Apple Fortnite verwijderde, stond Epic klaar met een aanklacht van 65 pagina’s. Daarin verwijst Epic naar een reclame uit 1984, waarin Apple concurrent IBM als monopolist afschilderde en vergeleek met ‘Big Brother’ uit George Orwells roman ‘1984’. Tegenwoordig is Apple met zijn winkel zelf een monopolist, stelt Epic.

“Deze actie is duidelijk al lange tijd in de planning”, zegt gamejournalist en Fortnitekenner Gillian de Nooijer. “Epic had niet alleen die uitgebreide aanklacht al klaarstaan, maar ook een reclamecampagne met de hashtag #FreeFortnite en een videoboodschap die gelijk ook in Fortnite aan spelers werd vertoond.”

De video is een parodie op Apple’s oude 1984-reclame, getiteld ‘Nineteen Eighty-Fortnite’. In deze variant is Apple verworden tot Big Brother, en komt Fortnite een einde aan diens heerschappij maken.

Game-deskundige David Nieborg vindt dat Epic een punt heeft. “Apple heeft extreem veel macht in het app-ecosysteem. Het heeft van die 30 procent een industrienorm gemaakt. Ondertussen maakt het uitzonderingen voor sommige apps, maar is vaak niet duidelijk voor welke. Die ondoorzichtigheid zorgt voor wrevel.”

Epic is niet het eerste techbedrijf dat hierover klaagt. Onder andere Netflix en Spotify hebben zich in het verleden uitgesproken. Het verwijt luidt meestal dat Apple concurrenten benadeelt door enerzijds zelf software te ontwikkelen en anderzijds geen alternatieve appverkopers toe te staan.

Gamejournalist De Nooijer ziet een verschil tussen Epics campagne en eerdere acties van bedrijven tegen Apple. “Normaal boksen bedrijven alleen een beter contract voor zichzelf voor elkaar. Epic wil dat het monopolie van de App Store eindigt zodat álle ontwikkelaars van die 30 procent af zijn.”

Volgens emarketing-hoogleraar Cor Molenaar heeft Apple echter geen monopolie. “Je hoeft geen smartphone van Apple te kopen, je kunt ook kiezen voor Android. Als je langs een bepaalde autoweg tol moet betalen is dat ook geen monopolie, want je kan ook een andere weg nemen. Zo kiezen softwarebedrijven ook zelf om Apple-gebruikers te bereiken.”

Toch hebben mededingingswaakhonden in Nederland, Europa en de VS eerder al aangekondigd te onderzoeken of de App Store een vorm van machtsmisbruik is.

Apple stelde donderdag in een mededeling dat zijn richtlijnen een gelijk speelveld voor alle ontwikkelaars en een veilige appwinkel voor gebruikers creëren. ‘Wij zullen ons inspannen met Epic tot een oplossing voor deze overtreding te komen, zodat Fortnite kan terugkeren in de App Store.’

Lees ook:

ACM onderzoekt machtsmisbruik Apple

Nederlandse mediabedrijven klagen over de hoge kosten die Apple in rekening brengt voor de App Store.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden