Movies that MatterFilms uit Iran
Focus op Iran, gesprekken met makers
Tijdens de vijftiende editie van het Movies that Matter festival wordt speciaal aandacht besteed aan films met een focus op Iran. Drie films staan centraal, de makers van deze films zullen ook te gast zijn.
Naast Until Tomorrow (2022) van regisseur Ali Asgari (zie hoofdverhaal) is dat ook Die Middag (2023) van Nafiss Nia. Zij vertelt het verhaal van Roya, een vrouw die vanuit Iran naar Nederland is gevlucht en nu dreigt te worden teruggestuurd. Ze besluit het AZC te ontvluchten, en zoekt onderdak bij een vrouw die bereid is haar te helpen. Maar als ze aankomt, is alleen de broer van de vrouw thuis, die haar niet wil binnenlaten. De twee raken aan de praat, en de verschillen in de manier waarop beiden in het leven staan worden subtiel uiteengezet.
Documentairemaker Maryam Ebrahimi is eveneens te gast. Zij volgt in Stronger than a Bullet (2017) de oorlogsfotograaf Saeid Sadeghi. In zijn jeugd was hij een vurig aanhanger van de revolutie die in 1979 ayatollah Khomeini aan de macht bracht. Tijdens de Irak-Iran oorlog die daarna uitbrak, was zijn camera een belangrijk propagandamiddel: hij legde vast hoe jongeren opgetogen naar het front gingen, door Khomeini aangespoord om te vechten voor de revolutie. Maar nu spoken de slachtoffers van de oorlog door zijn hoofd, de nachtmerries houden hem uit zijn slaap. Heeft hij een verantwoordelijkheid voor al die doden, doordat hij de oorlog zo rooskleurig vastlegde? In de documentaire legt Ebrahimi de worstelingen van de inmiddels oude man pijnlijk vast.
Movies that Matter zal ook aandacht besteden aan Iraanse klassiekers. Het publiek heeft in februari uit een longlist van bekende en geroemde Iraanse films kunnen kiezen – de drie films met de meeste stemmen worden vertoond. Het gaat om Taxi Teheran (2015) van Jafar Panahi, A Separation (2011) van Asghar Farhadi en Persepolis (2007) van Marjane Satrapi.
Daarnaast worden gedurende het festival verscheidene andere Iraanse films vertoond, onder meer in het Activist-programma. Zoals Seven Winters in Tehran (2023) van Steffi Niederzoll, het waargebeurde verhaal over een vrouw die ter dood wordt veroordeeld omdat ze de man doodstak die haar wilde verkrachten.