Festival

'Flow van verbinding' op spirituele variant van Oerol

Bezoekers van het Inspiratiefeest doen de bibliodans: de wind waait waarheen hij wil. Beeld Sjaak Verboom
Bezoekers van het Inspiratiefeest doen de bibliodans: de wind waait waarheen hij wil.Beeld Sjaak Verboom

Dansen op psalm 139 met een clownsneus op, mediteren op het strand. Het Inspiratiefestival voor protestanten slaat aan.

Gerrit Jan Kleinjan

In de pittoreske straten van Midsland, dorp op Terschelling, herkennen de bezoekers van het eerste protestantse Inspiratiefestival elkaar al van verre aan het knaloranje bandje om hun pols. Het festival, dat de afgelopen drie dagen werd gehouden, is een soort spirituele variant van cultuurfeest Oerol. De dagen zijn in de eerste plaats bedoeld voor vrijwilligers en predikanten. Jettie Teeninga uit Kollum, die met een fleurige sjaal om op een bankje zit, valt precies binnen de doelgroep. "Ik ben een vrolijke ouderling", zegt ze.

Met gesloten ogen geniet Teeninga van de herfstzon. Ze vertelt dat ze vanochtend al vroeg een meditatiewandeling deed door de duinen. Net iets voor haar, voegt ze toe. "Ik ben hier voor de buitenactiviteiten, niet voor iets achter beslagen ramen."

Het festival is een idee van de kerken op het eiland, de landelijke Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Protestantse Theologische Universiteit. Op het menu staan activiteiten met namen als 'ochtendglorenmeditatie op het strand', 'Holy swing' en 'Opdat het vuurtje blijft branden'.

Ze zijn er wel, landelijke bijeenkomsten en toogdagen voor christenen. Maar deze richten zich vooral op meer behoudende gelovigen. Voor 'mainstream' PKN'ers is er niet zo gek veel. Vandaar dit nieuwe festival op Terschelling.

Volgens Henk de Roest hebben veel kerkleden wel behoefte om elkaar ook te treffen buiten de plaatselijke kerk. De Roest doet als hoogleraar praktische theologie veel onderzoek naar kerkelijke activiteiten. "Van festivals weten we dat ze saamhorigheid teweegbrengen. Zeker nu veel plaatselijke kerken steeds kleiner worden, neemt het belang van dit soort activiteiten toe", zegt hij. Volgens hem zorgt het eilandgevoel voor een speciale beleving. "Je moet echt een tocht maken om er te komen en je kunt niet zomaar weg."

'Flow van verbinding'


Het was nog maar afwachten of er überhaupt belangstelling zou zijn, vertelt festivalcoördinator en eilandpredikant Mathilde de Graaff. Nu loopt ze opgetogen tussen het publiek. Dat er ruim vierhonderd personen uit heel Nederland gekomen zijn stemt haar meer dan tevreden. "Tot bijna middernacht werd er gisteren nog gezongen bij kaarslicht", zegt ze. De Graaff vertelt dat ze 'een flow van verbinding' ervaart. "We zijn als protestanten nog met duizenden, dat gevoel, dat heb ik nu."

Een kerkelijk festival is niet compleet zonder zangworkshop in een oude kerk. Een ware publieksmagneet, zo blijkt. De samenklank klinkt eigenlijk al vanaf de eerste keer wonderlijk vol, constateert de dirigent. Met geoefende stemmen zingen de aanwezigen canons en andere meerstemmige liederen uit het Liedboek. Meerdere personen verlaten na drie kwartier geroerd het gebouw. Met vochtige ogen snellen ze naar een volgende activiteit.

Maja Swart, kerkelijk werker in Stadskanaal, heeft de 'clownsworkshop over psalm 139' bezocht. Met een rode clownsneus op bewoog ze zojuist met enkele tientallen anderen al dansend en mimend op de bekende psalm. Ze heeft het behoorlijk warm gekregen van de activiteit. "Wat er precies theologisch aan is, werd me niet helemaal duidelijk gemaakt", zegt ze puffend. Zelf heeft ze zo wel haar idee: "De psalm gaat erover dat God me ziet zoals ik ben. Als clown kom je op een bepaalde manier wel los van jezelf, je kunt je niet verschuilen achter je kleding en je houding." Het hele festivalconcept staat Swart wel aan. "Geen theologische vraagstukken, daar heb ik thuis al genoeg mee te maken. Hier word ik op een andere manier geraakt door het Woord."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden