Review
Flaptekst
Hoe kiest een koper een boek? Op welke signalen gaat hij (of zij) af in de boekwinkel? Kiest hij op de naam van de auteur? De kleur van de kaft? Het zijden lintje in een gebonden uitgave? De geur van het papier? Het prestige van de uitgever? Kortom, aan welke verleidingen staat een potentiele koper bloot?
Op die vragen wil iedere uitgever graag het antwoord weten. Maar helaas. Zo simpel is het leven niet. Al dacht Harrie Leemans even het ei van Columbus gevonden te hebben. In Tilburg promoveerde hij vorige week op een onderzoek naar het koopgedrag in boekwinkels. Volgens Leemans zijn boeken 'hedonistische produkten' die in een 'intrinsieke satisfactie' voorzien. In gewoon Nederlands bedoelt hij dat je boeken vooral voor je plezier leest. Een roman vijzelt je ego op, je put er troost of informatie uit. Zoiets.
Om die reden wil hij meer voorlichting op de achterflap. Behalve de naam van de schrijver moet er ook het genre opstaan, of het zware literaire kost betreft, of een lichtvoetig niemendalletje. Schrijfsters tussen de dertig en de veertig vormen bij hem een aparte categorie. In plaats van lovende citaten uit vorige recensies, - 'een ongekend literair meesterwerk' - , kun je, zegt Leemans, beter een overzicht geven van de emoties die de lezer te wachten staan. Of hij gaat grimlachen, huilwenen, hiksnikken, of iets dergelijks. Het liefst met een graphic erbij: drie lachende zonnetjes bij een roman van Komrij. Het kopen van een boek is een groot avontuur!