Review

FLANORREEKS

De Flanorreeks is een onregelmatig verschijnende reeks boekjes, onder redactie van Jan J. van Herpen, Willem Huberts en Gerben Wynia.

De oplage is gelimiteerd, meestal dertig exemplaren, maar bij een grotere vraag wordt wel eens tot herdruk overgegaan. Zo bracht C.O. Jellema het met zijn sprookjesachtige verhaal 'Drie haren van goud' zelfs tot een vierde druk. Auteurs die in de Flanorreeks verschenen, zijn onder anderen Willem G. van Maanen, Henk Romijn Meijer, Paul Gellings, Willem Brakman, Geerten Meijsing en L.Th. Lehmann. Onlangs zijn er weer twee nieuwe delen verschenen. Deel 39 heet 'Recepten uit een oud archief' en bestaat uit een reeks 'stripverhalen' die de tekenaar Teunn en de schrijver Henk Romijn Meijer in 1965 en 1966 publiceerden in Algemeen Handelsblad en De Nieuwe Linie. Ze zijn gereproduceerd en van inleidingen voorzien door de beide makers. Romijn Meijer herinnert zich de samenwerking ,,als een spannend avontuur. Ik bedacht een tekstje naar aanleiding van het een of ander, een advertentie, een dwaas bericht in de krant, een modieus cliché, of wat ook, en naar aanleiding van die woorden liet Teunn zijn fantasie vrij spel.'' Het resultaat is geestig en ironisch, echt jaren-zestig-humor.

Deel 40 heet 'Rozen in december' en bevat de herinneringen van Kitty de Josselin de Jong (1903-1991) aan de vele letterkundigen die zij in haar leven heeft ontmoet, onder anderen Willem Kloos, P.C. Boutens, Top Naeff, Annie Salomons. Jan van Herpen die de schrijfster aanzette haar herinneringen bijeen te garen, schreef een nawoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden