Review

Fiscus weet freelancer te vinden

Alhoewel een freelancer een kleine zelfstandig ondernemer is, net als een slager, een loodgieter of een boekhouder, is het aantal handboeken voor deze honderdduizenden zelfstandigen dun gezaaid. Komt dat misschien doordat de fiscus de freelancer niet in zijn vocabulaire heeft staan?

door Ilse Kuiper

Tijs van den Boomen en Wilma van Hoeflaken, zelf freelancers, sprongen in op dit gat in de markt en schreven het 'Handboek freelancen', waarvan recent de editie 2002/2003 verscheen. Het handboek behandelt de belangrijkste algemene aspecten van freelancen, zaken die voor alle freelancers hetzelfde zijn. Hoe ontwikkel je een krachtig netwerk? Welke eisen stelt de fiscus aan het ondernemerschap? Wat is een goede offerte en is een auto van de zaak voordelig?

In de ogen van de belastingdienst ben je pas een echte ondernemer als minimaal 1225 uur per jaar in de onderneming wordt gestoken. Als dit urenaantal, in geval van twijfel, onderbouwd kan worden, ontstaat het recht op aftrekposten zoals de zelfstandigen- en startersaftrek. Vooral voor freelancers die (nog) niet zoveel verdienen, kunnen beide aftrekposten aantrekkelijk zijn. Zo mag de freelancer bij een winst tot 11745 euro per jaar maar liefst 6084 euro aan zelfstandigenaftrek in mindering brengen. Een fiscaal voordeel dat met rasse schreden terugloopt zodra men meer gaat verdienen: bij een winst vanaf 50065 euro mag nog maar een kleine 3000 euro worden afgetrokken.

De startersaftrek, 1774 euro per jaar, is een minder riante aftrek die bovendien slechts drie jaar genoten mag worden. Voor de overige aftrekposten, zoals investeringsaftrek en meewerkaftrek (n.b. vermogensaftrek wordt onterecht genoemd op pagina 166; deze is sinds enkele jaren vervallen) geldt dat het geen vetpot is of er zijn hoge drempels. Zo mag de investeringsaftrek slechts genoten worden bij een investering tussen de 1800 en 30000 euro per jaar. Om in aanmerking te komen voor de meewerkaftrek dient de partner minimaal 525 aantoonbare uren mee te werken.

Bij de Fiscale Oudedags Reserve (FOR) mag men jaarlijks tot een bepaald maximum aftrekken, maar, zoals gebruikelijk, wordt de FOR bij uitkering weer belast. Reken daarbij andere aanslagen zoals de WAZ (Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen) die bij een inkomen vanaf 38118 euro, 2196 euro bedraagt, en het wordt duidelijk dat de fiscus de freelancer heeft ontdekt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden