Fiscus veroorzaakt echte pijn

Hoewel de kranten er deze week vol van stonden, houden de weekbladen zich opvallend op de achtergrond: de oorlog om de olie.

Nienke Ledegang

Alleen in Elsevier een verhelderend artikel over de verstandhouding tussen oliemaatschappijen en de Nederlandse overheid. Die blijkt nogal ambivalent. Want hoewel de politiek momenteel graag de beschuldigende vinger heft naar de industrie, blijken de twee in de praktijk behoorlijk goede maatjes. Die beschuldigende vinger getuigt overigens van hypocrisie, meent de schrijver van het stuk. 'Want de échte pijn wordt veroorzaakt door de fiscus. Politici die nu de oliemaatschappijen betichten van het opdrijven van de prijzen, zijn dus tamelijk schijnheilig bezig.'

De overige bladen storten zich vooral op het vertrek van partijvoorzitter Marijke van Hees van de PvdA.

Volgens De Groene Amsterdammer is Van Hees het slachtoffer geworden van de lange arm van Niet Nix. Tino Wallaart, voormalig coördinator van deze jongerenorganisatie van de PvdA en redacteur van Vrij Nederland, betichtte Van Hees in Vrij Nederland van vorige week van financiële malversaties. Dat artikel zou het vertrek van Van Hees 'meer dan bespoedigd' hebben. Volgens De Groene Amsterdammer is de bewijslast van de loodzware beschuldigingen in het VN-artikel echter flinterdun.

Diezelfde Tino Wallaart houdt het deze week in Vrij Nederland (wijselijk misschien?) bij een portret van Mariëtte Hamer, de opvolgster van Van Hees.

En HP/De Tijd analyseert naar aanleiding van het vertrek van de partijvoorzitter de stand van zaken binnen de PvdA. De conclusie luidt dat wat de machtigste partij lijkt, in werkelijkheid een zeer kwetsbare is, omdat zij te bang is macht te verliezen.

Verder in HP/De Tijd een stuk over lastige ouders. De ouders van nu zijn veel mondiger en dat is goed te merken, ook op school. 'We zullen de juf een lesje leren' gaat over ouders die de leerkracht in de hoek drijven en rechtszaken tegen de school aanspannen.

Hervormd Nederland kijkt samen met theoloog Anton van Harskamp naar diens nieuwste boek. Daarin graaft Van Harskamp naar de diepste oorzaak van de afkalving van het traditionele christendom en de bloei van het religieuze verlangen.

Elsevier, tot slot, begeeft zich op het terrein van internet op de ijskast, computertjes in de kleding en videobeelden op de mobiele telefoon.

Bedrijven als Philips en KPN investeren miljarden in 'de toekomst'. Maar in hoeverre zijn vergissingen te voorkomen? Jagen op de toekomst blijkt een gevaarlijk spel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden