Kinderboeken

Finley: Dieren vind ik het leukst

Finley: 'Mijn favoriet is nu helaas uitgeleend aan een klasgenootje.' Beeld Werry Crone
Finley: 'Mijn favoriet is nu helaas uitgeleend aan een klasgenootje.'Beeld Werry Crone

Zijn kinderboeken minder populair? De cijfers lijken daar wel op te wijzen. Wat vinden Finley in de bibliotheek van Utrecht en Mischa in boekenwinkel Kakelbont, eveneens in Utrecht, daarvan?

Thomas Jak

Finley (8) - in de bibliotheek van Utrecht

“Dieren vind ik het leukst”, zegt de half Ierse, half Amerikaanse Finley. Hij zit knus met zijn vader op een rode bank in de kinderboekenkelder van de bibliotheek in Utrecht en kijkt de vragensteller strak aan met zijn helderblauwe ogen. Nerveus klimt hij via de zijleuning van de bank af. Wippend op zijn tenen zoekt hij het boek ‘slangen’ uit de stapel boeken op de bank en laat het zien. “Ik kom hier ongeveer één keer per week, dan lees ik altijd de Donald Duck en dierenboeken. Mijn favoriet is nu helaas uitgeleend aan een klasgenootje. Ik lees zelf alleen Nederlandse boekjes, maar als mijn vader me voorleest pakken we Engelse.”

Hij wijst naar ‘Spike and Suzy’, de Engelse vertaling van het Belgische ‘Suske en Wiske’. Finley vindt vooral de plaatjes leuk. En terwijl hij zijn boek teruglegt op de bank, geeft hij blijk van een andere liefhebberij. “Ik wil thuis ook wel een slang.”

Lees ook:

Het kinderboek verkeert in zwaar weer

De tijden van J.K. Rowling lijken voorbij. In 2019 kromp de kinderboekenmarkt in Nederland met tien procent. Het boekenvak houdt het hoofd koel. ‘Eén titel kan het verschil maken.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden