Review

Films op tv

LE CHèTEAU DE MA MERE

Hans Kroon

Aangenaam zomerse film naar de memoires van de schrijver/regisseur Marcel Pagnol. Elk jaar gaat een jongen met zijn ouders naar een vakantiehuisje in een prachtige Franse streek. Op een goede dag maakt hij daar kennis met het meisje van zijn dromen.

ORLANDO

Regie: Sally Potter; Engeland/Frankrijk/Italië/Nederland, 1992. Met Tilda Swinton, Quentin Crisp, John Wood, Billy Zane, Lothaire Bluteau, Charlotte Valandrey en Thom Hoffman. Nederland 2, 20.01-21.35 uur.

Door de Nederlandse art-directors Ben van Os en Jan Roelfs schitterend vormgegeven film naar het gelijknamige boek van Virginia Woolf. Een knappe edelman valt in de smaak bij koningin Elizabeth I. De vorstin schenkt hem een landhuis op voorwaarde dat hij nooit ouder zal worden. Af en toe van geslacht wisselend, trotseert de immer jong blijvende Orlando vervolgens vele eeuwen. Quentin Crisp imponeert als Elizabeth I. Hoffman is als Willem van Oranje zo kort in beeld dat je hem nauwelijks opmerkt.

FLESH AND BONE

Regie: Steve Kloves; USA, 1993. Met James Caan, Meg Ryan, Dennis Quaid, Barbara Alyn Woods en Gwyneth Paltrow. Net 5, 20.30-22.40 uur.

Boeiend psychologisch misdaaddrama. Een jongetje ziet hoe zijn vader een gezin uitmoordt. Dertig jaar later ontmoet hij het meisje dat die slachtpartij als enige overleefde.

GERONIMO

Regie: Walter Hill; USA, 1993. Met Robert Duvall, Gene Hackman, Wes Studi en Jason Patric. België 1, 21.55-23.49 uur.

Sobere registratie van de pogingen van de Amerikaanse overheid de Indianen te knechten. Zo omstreeks 1885 gaan bijna alle indianenstammen er mee akkoord dat ze ondergebracht zullen worden in reservaten. Alleen de legendarische Apache-leider Geronimo verzet zich nog.

VAMPIRE IN BROOKLYN

Regie: Wes Craven; USA, 1995. Met Eddie Murphy en Angela Bassett. BBC 1, 22.30-00.05 uur.

Bespottelijke combinatie van horror en komedie. Een uit Afrika afkomstige vampier gaat, om te overleven, in Los Angeles op zoek naar een bruid. Hij zet zijn tanden in een politie-agente.

DAISY MILLER

Regie: Peter Bogdanovich; USA, 1974. Met Cybill Shepherd, Mildred Natwick, Barry Brown en Cloris Leachman. Nederland 3, 22.57-00.25 uur.

Tegenvallende film naar het gelijknamige boek van Henry James. Een eigenzinnige Amerikaanse baart veel opzien in het negentiende-eeuwse Europa.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden