Review

Films op tv

PHILADELPHIA

Hans Kroon

De eerste grote Hollywood-film waarin serieus aandacht besteed werd aan het aids-probleem. Een homoseksuele advocaat met aids wordt ontslagen en vecht dat ontslag aan. Hij wordt verdedigd door een collega-advocaat die nogal wat vooroordelen tegen homo's koestert. Hanks werd voor zijn hoofdrol bekroond met een Oscar.

GORILLA'S IN THE MIST

Regie: Michael Apted; USA, 1988. Met Sigourney Weaver, Julie Harris en Bryan Brown. Nederland 2, 21.19-23.23 uur.

Aangrijpend drama over de omstreden gorilla-deskundige Dian Fossey, kreeg vijf Oscar-nominaties waarvan er niet één verzilverd werd. Op een koude berg ergens in Rwanda lukt het Fossey na jaren om het vertrouwen te winnen van een groep gorilla's. Door een fotograaf - waar zij een relatie mee had - wordt Fossey wereldberoemd. Toch identificeert ze zich zo sterk met 'haar' dieren dat ze ieder besef voor de werkelijkheid verliest.

JACOB'S LADDER

Regie; Adrian Lyne; USA, 1990. Met Tim Robbins, Elizabeth Pena en Danny Aiello. Nederland 1, 23.04-00.48 uur.

Boeiend psychologisch drama. Een postbode uit New York wordt geteisterd door nachtmerries en hallucinaties. Die hebben allemaal iets te maken met zijn verleden als soldaat in Vietnam. In die tijd nam hij deel aan een griezelig experiment.

KISS OF THE SPIDER WOMAN

Regie: Hector Babenco; USA/Brazilië, 1985. Met William Hurt en Raul Julia. Duitsland 2, 23.45-01.40 uur.

Imposante film naar de gelijknamige roman van Manuel Puig. In een Zuid-Amerikaanse gevangenis zijn twee mannen dag en nacht tot elkaar veroordeeld. De één werd gevangengenomen omdat hij homoseksueel is; de ander omdat hij zich verzet tegen het politieke regime. Hurt kreeg voor zijn hoofdrol als a-politieke homoseksuele fantast een Oscar.

PICNIC AT HANGING ROCK

Regie: Peter Weir; Australië, 1975. Met Helen Morse, Dominic Guard en Rachel Roberts. BBC 1, 01.05-03.00 uur.

Intrigerend, omstreeks 1900 spelend, drama over drie meisjes en hun lerares. Tijdens een uitstapje in het land van de Aboriginals verdwijnen ze spoorloos. Weir, die onlangs in Hollywood tekende voor 'The Truman show', geeft geen oplossing voor dit drama.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden