Review

Films op tv

THE LAST EMPEROR

Hans Kroon

Schitterend vormgegeven biopic over de laatste Chinese keizer. Als driejarig jochie besteeg Pu Yi in 1909 de Chinese troon. Toen China in een republiek veranderde, werd hij een gevangene in zijn eigen paleis in de fameuze Verboden Stad. Vervolgens werd hij geknecht door de Japanse en Russische overheersers. Tijdens het langdurige bewind van Mao moest het voormalige kindkeizertje zich tenslotte staande zien te houden als eenvoudige landarbeider.

AVALON

Regie: Barry Levinson; USA, 1990. Met Armin Müeller-Stahl, Elizabeth Perkins, Aidan Quinn en Joan Plowright. Net 5, 20.30-22.45 uur.

Ook in zijn films 'Diner' en 'Tin men' blikte Levinson terug op het leven, zoals dat eens was in de Amerikaanse provinciestad Baltimore. De wat trage familiekroniek 'Avalon' vormt het sluitstuk van zijn melancholieke reis door het nabije verleden. Een in 1941 vanuit Europa in Baltimore neergestreken Duitse patriarch heeft grote moeite met de nieuwe wereld, tijden en zeden.

THE WANDERERS

Regie: Philip Kaufmann; USA, 1979. Met Karen Allen, John Friedrich en Ken Wahl. Veronica, 22.00-00.10 uur.

Innemende terugblik op een Italo/Latijns-Amerikaanse jeugdbende in het New York van de jaren zestig. Al spelend en vechtend leren de leden van de bende van alles over vriendschap, seksualiteit, liefde en volwassenheid. Gebaseerd op een autobiografische roman van Richard Price.

DOCTOR WHO: ENEMY WITHIN

Regie: Geoffrey Sax; USA/Engeland, 1996. Met Eric Roberts, Silvester McCoy en Paul McGann. Nederland 1, 22.36-00.02 uur.

Voor wie de gelijknamige tv-serie nooit zag een totaal onbegrijpelijke film. 'Dr. Who' wordt doodgeschoten en keert in zijn achtste reïncarnatie terug op aarde. Ook nu krijgt hij weer te maken met allerlei tijdmachines en met de slechterik 'The master'.

HIROSHIMA

Regie: Roger Spottiswoode en Koreyoshi Kurahara; Canada/Japan, 1995. Met Kenneth Welsch en Wesley Addy. België 2 (Canvas), 22.50-00.20 uur.

Twee aparte films, een Canadese en een Japanse, schilderen elk vanuit een eigen perspectief de laatste maanden en uren voor het afwerpen van de atoombom op Hiroshima.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden