Kamperen volgens Eppo van Nispen tot Sevenaer. Beeld
Kamperen volgens Eppo van Nispen tot Sevenaer.Beeld

ColumnWillem Pekelder

Fijn dat we dankzij de publieke omroep ‘Adaptatie!’ kunnen roepen

Ik ben een tot tv-recensent gemaakte, als ik mij deze woordspeling mag veroorloven. Niet dat ik met tegenzin Bas&Bos vervang – integendeel – maar het is wel even wennen om ’s avonds weer voor de buis te zitten.

U mag gerust weten: toen ik vier jaar geleden stopte als criticus, kwam ik in een afkickproces terecht, vergelijkbaar met toen ik ophield met roken. Eén programmaatje moet toch kunnen, mompelde ik, en voor ik het wist werden het er twee, drie, tien, twintig. Wilde ik meer of minder tv-programma’s? Meer, meer, meer! Ja, zo is het gegaan, beste lezer, en niet anders.

Een soepshowtje

Maar ik ben inmiddels geheel clean en kan zonder bandeloze zaplust de tv aanknippen. Zo keek ik donderdag heel rustig en bedaard naar ‘Sergio & Axel: van de kaart’. Wat een snertprogramma is dát! Of beter gezegd: een soepshowtje. We zagen twee heren in Mexico smikkelend achter een bord chileatole, een soep van mais en pompoen. Maar na een ­kwartier wist ik nog niet wie deze (Zeeuws-) Vlaamse smulpapen waren. Sergio en Axel moesten wel héél beroemd zijn. Ik zag op mijn smartphone dat ik voor vragen met het klantcontactcentrum van KRO-NCRV kon telefoneren. Ja, ik ga me daar om half tien ’s avonds ­zitten bellen met een klantcontactcentrum!

Vrolijk waren de kwajongens op leeftijd wel. Bijvoorbeeld toen ze een alcoholisch drankje ontdekten. “Hier staat nog meer mezcal. Hahaha.” “Honderden liters. Hahaha.” Toen was het bedtijd. “Slapen we hier? ­Hahaha.”

Nóg meer pret bij ‘Mindf*ck’ (Avrotros). ­Illusionist Victor Mids plakte op Curaçao nietsvermoedende voorbijgangers zogenaamd een muntje op het voorhoofd, dat ze vervolgens moesten zien los te schudden. Maar ­omdat er niets zat, stonden ze wezenloos te headbangen.

Adaptatie heet dat

Waar heb dat nou voor nodig?! (copyright Wim T. Schippers, 1973), blèrde ik vanuit mijn tv-stoel. Het antwoord kwam snel. “Het zit zo”, sprak Mids, “door dat harde drukken is de huid minder gevoelig, en daardoor merk je niet dat er helemaal geen muntje zit. Adaptatie heet dat.”

Nuttig om te weten. De kans is immers levensgroot dat ooit in je leven iemand een denkbeeldige euro tegen je voorhoofd plet en vervolgens giert: “Hahaha, d’r zit helemaal geen euro!” Fijn dat we dankzij de publieke omroep dan kunnen roepen: “Adaptatie!”

Ook bij ‘Op1’ zat de vakantiestemming er goed in. Eppo van Nispen tot Sevenaer had zijn Beeld en Geluid-archief geplunderd en liet ons allerlei oude campingfilmpjes zien. “Nederlanders kamperen al sinds 1910”, doceerde de jonkheer. “De ANWB gaf zelfs cursussen: hoe zet je je tent op, hoe moet je je kleden? Velen gingen in pak naar de camping.” Die al snel bomvol liep. Een man, staande tussen twee ­caravans, legde uit dat “als zij hier links met ­elkaar naar bed willen zij hier rechts hun raam moeten sluiten”.

Het werd beregezellig aan tafel. Eppo wist zelfs de ietwat chique Feike Sijbesma, majesteits speciale coronagezant, uit zijn tent te lokken. “Mijn vader gooide altijd alle tentstokken op een hoop, en dan was er meestal wel een ­bereidwillige Duitser die kwam helpen.” En Anky van Grunsven onthulde dat ze kampeerde in haar paardenvrachtwagen met airco, ­terwijl haar man zat te zweten in een hotel. Het was een bijzonder amusant slot van de avond. Serieus.

Willem Pekelder vervangt vandaag Maaike Bos in verband met vakantieperiode.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden