Feng Shui: met de rug tegen de muur

In de jaren zestig en zeventig, toen de New Age-beweging nog bloeide zonder dat het Grote Geld eraan te pas kwam, waren astrologie, tarot, I Tjing en het kiezelsteen-orakel populair. Maar ja, dat gaat ook een keer vervelen. De jonge adepten van toen hebben nu hun eigen huis of villa en, o wonder, opeens dient Feng Shui zich aan. Deze 'drieduizend jaar oude, Chinese leer over de plaats der dingen' beveelt aan om in 'de rijkdom-hoek' van je woonkamer een aquarium met acht goudvissen en één zwarte vis te hebben. Feng Shui draait ook om stromen van onzichtbare levensenergie ('Chi' geheten) die je in je eigen huis een beetje met plantenbakken of kamerschermen rond kunt sturen. Het begon met cocooning - veilig thuis uit eten -, het eindigt met Feng Shui - harmoniseer je eigen leefomgeving. En doe vooral de deksel op de wc-pot, anders spoelt al die kostbare energie hup je huis uit, het riool in.

De tip voor de omgang met de wc-pot staat op de cd-rom 'Feng Shui (volume 1 een inleiding over Feng Shui)'. Aan de hand van een virtuele tocht door de kamers van een huis waarbij van alles aangeklikt kan worden, leren we wat er zoal schort aan de inrichting en hoe de rondwarende energieën positief gehouden kunnen worden. Verwijder depressief stemmende afbeeldingen en hang posters van dolfijnen op, zo maant ons een vriendelijke stem. De hoek van een muur die de kamer in wijst heet een giftige pijl, want zaait onenigheid onder gasten; een grote kamerplant ervoor en het euvel is verholpen. Tv, radio en computer 'kunnen geluk en levendigheid in de ruimtes brengen'; goed nieuws voor Philips dus.

Aanvankelijk lijkt het raadplegen van de cd-rom 'Feng Shui' garant te staan voor een uurtje vrolijk vermaak, maar naarmate de bezichtiging van het virtuele huis langer duurt, komt een groeiende irritatie om de hoek kijken. Want wat te denken van de volgende tips? Het bed in de kinderkamer moet zo opgesteld zijn, dat het kind te allen tijde zicht heeft op de deuropening; anders voelt het zich niet veilig en is het na de nachtrust nog steeds vermoeid. Om dezelfde redenen mag in de woonkamer de zitbank niet aan de raamzijde staan. En als je aan het keukenblok staat te kokkerellen, met de rug naar de deuropening, zorg dan dat je altijd in de gaten hebt of er iemand binnenkomt. Dat kan door boven het keukenblok spiegels aan te brengen of op het blok zelf een spiegelend voorwerp (fluitketel!) neer te zetten. Hang desnoods een klingel-klangel-geval aan een touwtje in de deuropening, zodat je tenminste hoort dat er een huisgenoot binnenkomt. En zo gaat het maar door met die tips om je in eigen huis nooit ofte nimmer onbeschermd, betrapt of onrustig te voelen.

Feng Shui, zoveel maakt deze inleidende cd-rom wel duidelijk, is een leer voor paranoïde mensen die in huis hun eigen kind, partner of grootmoeder of gasten niet meer vertrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden