null Beeld

BoekrecensieTip

Feiten en onzinverhalen over de verdwijning van twee vrouwen in Panama

Nederlands-Panamese samenwerking leidt tot een gedetailleerde reconstructie van een verdwijning, die toch een ongeluk was (zo lijkt het).

Wat gebeurde er met de Nederlandse studentes Lisanne en Kris die in april 2014 verdwenen in de Panamese jungle? Anders dan in het vorig jaar verschenen Anne, over de moord op Anne Faber, dat was geschreven door een oom, wordt deze vermissingszaak ontrafeld door twee buitenstaanders, schrijvers Marja West en Jürgen Snoeren, in samenwerking met de Panamese oud-officier van justitie Betzaïda Pittí Cerrud.

Kris Kremers (links) en Lisanne Froon. © Uit boek Verloren in de jungle Beeld
Kris Kremers (links) en Lisanne Froon. © Uit boek Verloren in de jungle

Aanleiding voor dit boek was het feit dat de zaak omgeven was en nog is met geruchten, aannames en complottheorieën. Mensen raken vaker zoek in de jungle, maar ze verdwijnen zelden of nooit, dus hier moest wel meer aan de hand zijn. Met soms duizelingwekkend minutieus feitenonderzoek weet het schrijversduo de nodige – voor de nabestaanden pijnlijke – fantasieverhalen over orgaanhandelaren, seriemoordenaars, en kidnappers te ontzenuwen.

Wat je ervan leert, is dat de meeste mensen – ook deze ­lezer – misplaatst nieuwsgierig zijn naar de mogelijk criminele achtergrond van zo’n nachtmerrie-achtige vermissing. En dat er in een onderzoek veel misgaat als schimmige types en erg veel slordige journalisten in allerlei landen zich ermee gaan bemoeien. Maar dat vermoeden had je ook al voor het lezen van deze reconstructie.

null Beeld

Marja West ,Jürgen Snoeren
Verloren in de jungle
Spectrum;
360 blz. € 21,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden