Review

FAY WELDON combineert in Growing Rich een zeer ...

FAY WELDON combineert in Growing Rich een zeer alledaags thema - drie vriendinnen hopen te ontsnappen aan de verveling in een Brits Boerenkoolstronkeradeel - met een faustisch motief. Een steenrijke zakenman heeft zijn ziel verkocht aan de Duivel, in ruil voor de vervulling van al zijn wensen. Hoog op zijn verlanglijst staat Carmen, de stijfhoofdigste van het trio. De vraag of zij zich zal laten strikken door de zetbaas van Mefistofeles die als chauffeur en duvelstoejager van de zakenman optreedt, moet het verhaal spanning verschaffen. Dat Weldon in deze opzet niet helemaal slaagt, mag voor haar fans, onder wie ik, de pret niet drukken. Ze heeft genoeg andere pijlen op haar boog om ons in hoofd en hart te raken: prima dialogen; een zeer dartele fantasie; een speelse omgang met literaire conventies; geestig sociologisch commentaar (Flamingo, 250 blz.25,15: imp. Van Ditmar).

JAAP DE BERG

FAY WELDON heeft o. a. economie gestudeerd. Dit legt haar ik-figuren geen windeieren. Met hetzelfde gemak als waarmee ze fles- en borstvoeding tegen elkaar afwegen, becommentarieren ze de verdeling van het bruto nationaal produkt. Dat de Britten daarvan relatief minder dan wij besteden aan onderwijs en ontwikkelingshulp, en relatief meer aan voedsel, drank, video's en magnetrons, zal voor hen wel parate kennis zijn. Ik heb het moeten opzoeken - in The Economist Pocket Europe, een leerrijk uitgaafje met politieke en economische profielen van 36 landen, een schat aan feiten en cijfers en een enkele prognose, waaronder de voorspelling dat in 2010 Turkije Duitsland voorbij zal hebben gestreefd als de volkrijkste staat in ons werelddeel (Economist Books, 224 blz.30; imp. Nilsson & Lamm).

NEEM EEN BRITSE nazi-markies met een rebelse dochter, een juwelendief, een atoomfysicus en wat andere Europeanen die in 1939 elk hun reden hebben om te vluchten naar Amerika. Verzamel ze in een Pan American Clipper Boeing B-314, de meest luxueuze vliegboot ooit gebouwd, die in Southampton opstijgt richting New York. Stuur er voor de zekerheid een bedrogen echtgenoot in een Tiger Moth achteraan. Laat de vluchtleiding over aan de Brit Ken Follett - en elke liefhebber van thrillers is in de kortste keren in de wolken. Night Over Water, Folletts nieuwste pil voor huiskamer-avonturiers, stijgt boven het gemiddelde produkt in het genre uit: goed geonstrueerde plot met leuke surprises, spanning, liefdesperikelen, onderhoudend geportretteerde personages. Het boek getuigt ook van grondige voorstudie in de aviatiek (Signet, 526 blz.17,70; imp. Penguin).

MINISIGNALEMENTEN. Anita Brookner blijft zich specialiseren in nogal bloedeloze vrouwen in slachtofferrollen, getuige de familieroman A Closed Eye, het elfde literaire geesteskind van deze elegante stiliste (Penguin, 255 blz.- 22,95). Julia Phillips, producer van o. a. The Sting en Taxi Driver, doet zich in haar rommelige Hollywood-memoires You'll Never Eat Lunch in this Town Again kennen als een spijkerharde roddeltante die gedijt bij drugs en onprettig gestoorde vrienden (Mandarin, 670 blz.19,90; Van Ditmar). In The Gates of Ivory, het laatste deel van een ambitieuze trilogie, verbreedt Margaret Drabble haar panorama en thematiek tot mondiale afmetingen, wanneer ze Liz Headland het spoor van een verdwenen schrijver laat volgen door Thailand, Vietnam en Cambodja (Penguin, 464 blz.25,95). De lichtvoetiger David Lodge past in Paradise News een van hem bekende formule toe: Britse academicus (ditmaal een seksueel ondervoede theoloog met een geringe sociale intelligentie) wordt tijdelijk overgeplant naar een andere wereld (ditmaal Hawaii). Hij krijgt er praktisch onderricht in de ontmythologisering van het paradijs (Penguin, 369 blz.23,95).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden