Cultuursector

Fans van tv-schilder Bob Ross en sopraan Joyce DiDonato staan te trappelen

Joyce DiDonato. Beeld
Joyce DiDonato.Beeld

Het publiek lijkt eraan toe om eindelijk een tentoonstelling, een concert of een theatervoorstelling te gaan bezoeken. De reserveringen stromen gestaag binnen.

Harmen van DijkAlly Smid en Peter van der Lint

Het loopt storm bij de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum die zaterdag 5 juni voor het eerst te bezoeken is. Tot 18 juni zijn er geen kaartjes meer te reserveren. “Maar voor de rest van het museum zijn nog wel kaartjes beschikbaar”, benadrukt woordvoerder Elles Kamphuis. “We zijn niet compleet uitverkocht.”

De coronamaatregelen zoals die vorig jaar golden, zijn opnieuw van kracht. Er mag dus maar een beperkt aantal bezoekers naar binnen, er wordt afstand gehouden en het dragen van een mondkapje is verplicht. In het Rijksmuseum mogen elke dag in totaal 2500 mensen naar binnen, maar voor Slavernij zijn maar 400 tickets beschikbaar. “Die tentoonstelling is dan wel weer iedere vrijdag ook ’s avonds te bezoeken, tot en met 29 augustus”, zegt Kamphuis.

Alle juniweekenden vol voor Bob Ross

In de rest van het land melden musea ook een flinke belangstelling. Bij Museum More in Gorssel bijvoorbeeld melden de Bob Ross-fans zich massaal. De tentoonstelling met het kleurrijke werk van de wereldberoemde Amerikaan die op televisie schildercursussen gaf, lijkt alsnog de grote hit te worden waarop het museum had gehoopt. “Voordat we in december dicht moesten, hadden 5500 mensen kaartjes gereserveerd. Die hebben we de mogelijkheid gegeven als eerste opnieuw te boeken, en driekwart heeft dat gedaan”, zegt woordvoerder Ellen Slagmaat. “Alle weekeinden van juni zitten al vol.”

Vooraf testen lijkt af te schrikken

Een kwart van de podia gaat zaterdag open. Dat blijkt uit een peiling die De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) op 1 juni hield onder haar 141 leden.

Het Concertgebouw in Amsterdam opent op 11 juni met wereldster Joyce DiDonato. Alle kaarten zijn daar gisteren in een mum van tijd uitverkocht. Er mogen maar twee keer 250 bezoekers naar binnen in de zaal die een capaciteit van 2000 heeft. Het Concertgebouw koos daarvoor omdat er dan niet vooraf getest hoeft te worden.

Bij De Nationale Opera (DNO) moest dat wel. De deuren gingen daar donderdag weer open voor de Holland Festival-productie Die ersten Menschen. De voorstellingen zijn (nog) niet uitverkocht, en bij de enorme testhal in de Amsterdamse RAI was het donderdagmiddag compleet uitgestorven. DNO kiest voor latere voorstellingen deze maand voor een beperking tot 250 bezoekers, waardoor testen niet meer nodig is.

Ook bij het Filmfestival in Rotterdam hopen ze op meer bezoekers nu het testen vooraf vanaf vandaag niet meer nodig is.

De eeuw van mijn moeder van het Het Nationale Theater in de Koninklijke Schouwburg Den Haag (zie ook Cultuurtip in Tijdgeest) is tot eind juni uitverkocht. Voor Igone danst door – Nederlands bekendste balletdanseres Igone de Jongh exclusief in Carré – zijn nog kaarten beschikbaar. Net als voor Desperado, vier cowboys in de polder, in een open schuur op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere met onder anderen Ton Kas en Willem de Wolf.

Lees ook:

De Jonge zei het echt, woestmakend nonchalant: je kunt best een dagje zonder cultuur

Kunsthistoricus Joke de Wolf richt de blik op een kunstwerk dat bij de actualiteit past. Deze week: het begin van de lente. Eindelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden