Verklaring

Familie biedt excuses aan voor antisemitisme Roald Dahl

Roald Dahl. Beeld ANP
Roald Dahl.Beeld ANP

De familie van Roald Dahl heeft excuses aangeboden voor antisemitische uitspraken van de populaire kinderboekenschrijver die in 1990 overleed.

Harmen van Dijk

Op de officiële website over de schrijver is een korte verklaring geplaatst: ‘De familie Dahl en de Dahl Company bieden hun excuses aan voor de blijvende en begrijpelijke pijn die veroorzaakt is door sommige uitspraken van Roald Dahl.’ Het gaat waarschijnlijk om een berucht interview uit 1983 dat verscheen in The New Statesman, waarin Dahl zei: “Er zit een trekje in het Joodse karakter dat vijandigheid oproept. (–) Ik bedoel, er is altijd een reden waarom ‘anti-iets’ de kop opsteekt. Zelfs een rotzak als Hitler pakte ze niet aan zonder een reden.”

Vlak voor zijn dood zou de schrijver in een interview met The Independent zichzelf omschrijven als ‘anti-Israël’ en zeggen: “Er zijn geen niet-Joodse uitgeverijen, ze hebben de media in handen. Heel slim.”

‘Blijvende invloed van woorden’

De familie van Dahl schrijft in de verklaring dat ze die ‘bevooroordeelde opmerkingen’ niet begrijpen. “Ze staan in schril contrast met de man die we kenden en met de waarden die de kern vormen van zijn verhalen. Waarden die een positieve invloed hebben gehad op generaties van jonge mensen. We hopen dat, op zijn best en op zijn slechtst, Roald Dahl ons helpt herinneren aan de blijvende invloed van woorden.”

De verklaring is een beetje weggestopt op de website, die vooral de grote successen viert van de kinderboekenschrijver: ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’, ‘Matilda’ en ‘De GVR’. Het werk van Dahl is nog altijd erg populair. Onlangs verscheen een verfilming van het boek ‘De heksen’.

Lees ook:

Visueel sterke heksenfantasie ‘The Witches’ is een brave bewerking van Roald Dahl.

Recensie van de film uit 2020 van regisseur Robert Zemeckis met Octavia Spencer en Anne Hathaway.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden